Zingen voor je leven bestaat 10 jaar.

vr 25 jan

Zingen voor je leven bestaat 10 jaar.

Elke tweede en vierde vrijdagochtend van de maand.
‘Een klankoase waar je nieuwe energie krijgt’
“Elke twee weken ga ik er zingen, zingen voor mijn leven. Chaja is geen gewoon koor”, vertelt Fons. “Het is  een ontmoetingsplek voor mensen die in hun leven met kanker te maken kregen en die van zingen houden. Je hoeft geen zangervaring te hebben, dat is niet belangrijk.... als je het maar leuk vindt om samen te zingen”.
“De liederen die we zingen zijn met zorg gekozen. Ze hebben een bijzondere melodie. Die melodieën roepen bij mij emoties op; ook bij andere koorleden, zie ik als ik zingend rondkijk. En de teksten, die kunnen zo treffend zijn waardoor je even niet verder kunt zingen. Je dan gesteund weten door de medekoorleden, door een bemoedigende blik of een arm om je schouder, geeft mij weer kracht om door te gaan met dat lied, maar ook met het leven”.
“Het koor is voor mij elke twee weken een soort oase, een klankoase, een plaats waar ik graag wil zijn. En als je er eenmaal bent geweest, wil je er vaker naar terug om door samenzijn en samen zingen nieuwe energie te vinden om te zingen, om te leven”. Iedere ochtend begint met een uur stemexpressie. Als de stem is gesmeerd, komen ook improvisatie, een groot repertoire aan liederen, maar bovenal veel genietmomenten aan bod.
 Unieke methodiek om kanker te verwerken
Stichting Chaja Oss is tien jaar geleden gestart met het koor ‘Zingen voor je leven’. Speciaal en alleen voor mensen die zelf of in hun directe omgeving geconfronteerd zijn met kanker. Een project met een unieke methodiek voor de verwerking van deze ziekte. De Groene Engel’ in Oss staat elke tweede en vierde vrijdagochtend van de maand in het teken van een zangfestijn.
Het koor was een geheel nieuw project in deze regio. Andere plaatsen in Nederland waren al langer bekend met het fenomeen. Het initiatief lag in 2003 bij de stichting Kanker in Beeld. Na het grote succes in Amersfoort, en later ook in Haarlem, Den Haag en Amsterdam, was het tijd om Oss te prikkelen. Op de startdatum, 30 januari 2009, is de ‘aftrap gehouden. 23 Mensen schreven zich toen in. Inmiddels heeft het koor 43 koorleden. Op vrijdag 25 januari viert het Chaja koor intern dit tweede lustrum
Het koor is gestart met Saskia Beijderwellen als stemdocent en Mathieu van der Burgh als dirigent. In 2016 hebben stembevrijder Annet Vervoort en muzikaal  begeleider  Job Gerards het muzikale het stokje over genomen.
Inmiddels zijn er meer dan dertig koren in het land die zoals Chaja verbonden zijn met de landelijke overkoepelende stichting Kanker in Beeld.
Veel optredens
Chaja is gestart met de gedachte om geen optredens te gaan doen. Echter al in 2009 was het eerste optreden in de Grote kerk in Den Haag tijdens de manifestatie Kanker in Beeld. Naderhand volgden er nog meer optredens, zoals in het Provinciehuis in Den Bosch, in theater Carré en zelfs in het Concertgebouw.
Dichter bij huis heeft het koor onder meer opgetreden tijdens het eerste lustrum van stichting Chaja op het symposium van Chaja in het gemeentehuis, tijdens de Samenloop voor Hoop. Diverse keren in Bernhoven,  bij de opening van het Alexander Monro ziekenhuis te Bilthoven en op landelijke en regionale korendagen
Ook in de jaren daarna zijn er vele optredens geweest, zoals tijdens de Internationale Vrouwendag, bij opening van de kapel van het nieuwe Jeroen Bosch, voor de tv serie “Bijsluiter ontbreekt” van Omroep Brabant, bij “Zing voel je goed!” in de Muzelinck Oss, voor een DVD opname in Q-Factory en met de Oncofonie 2016 in de grote zaal van het Concertgebouw in Amsterdam.