Wethouder: 'Faillissement niet uitgesloten als gemeente niet bijspringt'

Gepubliceerd: Vrijdag 07 december 2018 12:29

Wethouder: 'Faillissement niet uitgesloten als gemeente niet bijspringt'

OSS – Een extern bureau is bezig met het doorlichten van de financiële positie, de bestuurskracht en organisatie van de Groene Engel. “Het is nog te vroeg om te zeggen dat de gemeente financieel gaat bijspringen, maar als er niks gebeurt schuift de Engel naar de afgrond en is een faillissement niet uitgesloten”, aldus wethouder Frank den Brok.

De wethouder werd in september op de hoogte gebracht van de problemen. Drie van de zes mensen in vaste dienst zijn langdurig ziek en de Groene Engel blijkt daarvoor niet verzekerd. “In principe moet het bestuur daarvoor zorgen. We hebben meteen een rondgang gemaakt langs andere culturele instellingen en daar zijn ze wel verzekerd hiervoor.” 

Geen grote reserves
Om het cultuurpodium draaiende te houden zetten vrijwilligers een tandje bij. Ook worden er andere mensen ingehuurd en dat kost geld dat uit de reserves van de Engel gehaald moet worden. “Er zijn geen grote reserves en de financiële situatie wordt per maand zwakker”, weet Den Brok. 

Het onderzoek dat nu loopt moet binnen vier tot zes weken klaar zijn. “We willen een toekomstbestendige Groene Engel. Dit jaar is de horeca in eigen handen gekomen. De problemen nu zouden daar los van staan maar ik vraag me af of dat wel klopt.”

Stevig gesprek
De wethouder zal aan de hand van de diagnoses uit het onderzoek 'stevig het gesprek aangaan' met de Groene Engel en gemeenteraad. Mocht de gemeente de portemonnee trekken om het cultuurpodium te redden, dan gaat het volgens de wethouder toch om enkele tienduizenden euro’s. “En misschien nog wel meer”, aldus Frank den Brok.

Deel deze pagina: