Wazige glazen bol

Gepubliceerd: Woensdag 21 maart 2018 11:08

Wazige glazen bol

Columnist Gebert Lucassen kijkt op verkiezingsdag nog een keer in zijn glazen bol. Hoe gaan de Osse partijen scoren bij de gemeenteraadsverkiezingen?

De campagne is bijna voorbij. Helaas op dinsdagavond geen groot slotdebat in Oss. Nieuw in deze campagne: meerdere partijen met campagnepanden, veel facebook. Oud: beetje twitter en toch nog heel veel flyeren. Mijn bril, denkvermogen en glazen bol zijn wazig geworden van de koude oostenwind. Daarom een of-of voorspelling.

VZS: Daniël Jansen toonde moed door debatten met andere partijen aan te gaan. Erg aardige man. Geen verrassingen in de campagne. De nummer 2 Jody Ter Moors speelde de ‘bad guy’ op facebook. Deze nieuwe partij zal geen zetels halen in Oss.

PvdA: Gelukkig is PvdA Oss gestopt met het uitdelen van rode rozen. Ehssane Gounou en Iris van Dinther verdeelden de debatten zonder te schitteren. De PvdA viel niet echt op. Wel flyeren op markt en station. Landelijk lukt het deze partij niet om te herstellen dus geen winst in Oss. PvdA haalt 1 of 2 zetels.

D66 : D66 kibbelde her en der wat met GroenLinks maar uiteindelijk stonden beide partijen broederlijk op station Oss. De witte jassen vielen wat weg tegen groen en rood. Landelijk lijkt D66 te verliezen. D66 haalt 1 of 2 zetels.

Beter Oss: Joop van Orsouw wist toch nog paar dagen een campagnepand te regelen. Natuurlijk viel Joop op tijdens de debatten maar die lijken geen prominente rol te spelen in campagne. Joop werkt ook voor 50plus en dat is te zien aan verkiezingsprogramma dat vooral voor ouderen geschreven lijkt te zijn. Beter Oss haalt 2 of 3 zetels.

GroenLinks: GroenLinks viel de laatste 10 dagen op door campagnepand op markante plek in Oss. Dolf Warris won het Klare Taal debat en knipte zijn lange haar af voor het goede doel. GroenLinks-stemmers reizen vaak per trein. Daarom was GroenLinks dinsdag van 06.45 uur t/m 00.20 uur aanwezig op Oss centraal. Het is nu of nooit voor GroenLinks: 2 of 3 zetels.

VVD: De kringloopwinkel was echt een schot in de roos voor de VVD. Lijsttrekker Gé Wagemakers is een ramp voor iedere campagneleider. Hij neemt de vrije liberale gedachte zo ruim mogelijk en voert dat ook uit. Hij racet met 130 km per uur door twitter en facebook en vliegt dus regelmatig uit de bocht. Op twitter een straatrace met SP-er Martijn Tonies die hij nooit kan winnen. Op het allerlaatste moment vroeg hij zelfs om een onderzoek naar zichzelf als reactie op beschuldiging van een burger in dossier crematorium. De VVD haalt 4 of 5 zetels.

CDA: Het CDA lukte het om tijdens de campagne van iets negatiefs iets positiefs te maken. Erg goed bedacht die maak-Mari-anders actie. Het CDA haalt in Oss 5 of 6 zetels.

VDG: Knap dat VDG 2x landelijke TV wist te halen. De blauwe VDG-ers hebben volgens mij alle brievenbussen in Oss bezocht. Wat doen zij trouwens bij ‘nee-nee’ stickers? Lijsttrekker Frank den Brok was sterk bij alle debatten. Hij werd oprecht boos over de flyer-actie tegen de mestfabriek van SP, PvdA, Beter Oss en GroenLinks. VDG haalt 9 of 10 zetels.

SP: Zelfs in campagnetijd stelde de SP artikel 41 vragen over de Bongerd. Net als de VDG danste de SP flyerend door de hele gemeente Oss. Met een top lijstduwster in de persoon van Lilian Marijnissen haalt de SP 10 of 11 zetels.

Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: