Waterschap: Waterkwaliteit moet verbeterd worden

Gepubliceerd: Donderdag 09 augustus 2018 09:17

Waterschap: Waterkwaliteit moet verbeterd worden

OIJEN – Het waterschap Aa en Maas wil de waterkwaliteit van het afvalwater de komende jaren verder verbeteren. Ook maken ze zich xorgen om de kwaliteit van het water tijdens deze droogte.

Wel is het feit dat er nu minder water binnenkom om te zuiveren een voordeel. “Voor het zuiveringsproces is het goed omdat er alleen maar vuil water binnenkomt en geen schoon regenwater, de belasting is daardoor lager” zo stelt Bart Engels van het waterschap Aa en Maas.

Nadelen zijn er natuurlijk ook met deze extreme weersomstandigheden. Het kost namelijk meer moeite om ongewenste stoffen uit het water te halen. Engels: Die voedingstoffen in het water kunnen bij dit warme weer vooral als het water stil komt te staan voor overlast zorgen. Blauwalg is dan één van de gevolgen en er kunnen vissen in de problemen komen omdat er zuurstofdips optreden”.

Ook buiten de droogteperiode om moet de waterkwaliteit wat betreft Aa en Maas verder omhoog. “We willen de waterkwaliteit verder beter door meer voedingsstoffen uit het water te halen. Denk daarbij aan restanten van medicijnen die in het water terecht komt” zo verklaart Engels. Volgens hem kunnen mensen zelf ook veel doen door geen zaken als maandverband in het toilet te gooien.

Deel deze pagina: