Wat doen we met de Luizenmoeder?

Gepubliceerd: Donderdag 01 februari 2018 09:53

Wat doen we met de Luizenmoeder?

Scholen en ouders kunnen heel wat leren van de serie 'De Luizenmoeder', vindt columnist Robert-Jan Steegman.

Net als vele anderen geniet ik wekelijk van 'De Luizenmoeder', een satirische serie over de gang van zaken op een openbare basisschool. Zeker voor ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd een feest der herkenning: uitnodigingen voor feestjes, afspreken na school en het 'traktatieprotocol'. Ook de leerkrachten herkennen veel zaken die in de serie op de hak worden genomen, zo bleek gisteren toen een aantal van hen bij De Wereld Draait Door te gast waren. Maar naast het grappige vind ik ook dat deze ons voorgehouden spiegel ook wat leert.
Ik heb me de afgelopen jaren verbaasd hoe de basisschool probeert om een stuk van de opvoeding over te nemen van de ouders. Het genoemde traktatieprotocol is geen verzinsel, je komt het overal tegen. Kinderen mogen trakteren, maar alleen 'gezond', dus geen snoep. Ook is men zich gaan bemoeien met de inhoud van de lunchtrommel: alleen fruit, geen LIGA-koek, geen drinken uit een pakje maar uit een afwasbare fles. Natuurlijk zijn deze oekazes vanuit de schoolleiding goed bedoeld, maar het gaat wel lijnrecht in tegen de vrijheid van de ouders om zelf te bepalen wat ze hun kinderen te eten geven of trakteren. Alsof we zelf niet weten na al het goede onderwijs - want die veer mogen ze leraren in de hoed steken- in Nederland en de voorlichting over wat wel en niet gezond is. En ik wil de lunchbox van de leerkracht wel eens inspecteren. Een beetje leerkracht zegt me dat ik daar niets mee te maken heb, en gelijk heeft hij of zij. Maar geldt dat ook niet voor de broodtrommel van de kinderen?
Wat mij betreft is de Luizenmoeder de aanzet tot een kentering in het denken van schoolleiding en ouders. De school zorgt voor goed onderwijs en leert de kinderen om zelf te beslissen wat goed voor ze is.  Hun ouders ondersteunen ze daar wel of niet in bij het vullen van de lunchbox of het bedenken van de traktatie. In het laatste geval kunnen de kinderen hun ouders confronteren met de vergaarde kennis en vragen om 'gezond'. En we moeten ons ook eens afvragen wat er mis is met een zakje chips of mini-candybar als traktatie. Ik kwam laatst nog een leerkracht tegen die bij de bakker tompouces ging halen om zijn collega's te trakteren. Tja, niets menselijks is ook de leerkracht vreemd, ook dat leert ons 'De Luizenmoeder'.

Deel deze pagina: