Wanneer is openingsfeest nieuw centrum?

Gepubliceerd: Donderdag 19 mei 2016 13:12

Columnist Gebert Lucassen wil dat er haast gemaakt wordt met de centrumplannen zodat er snel een openingsfeest te vieren is.{jcomments on}

 

 

Gebert Lucassen schrijft:

 

"Een actueel onderwerp in de pers en de politieke agenda van de gemeenteraad is de toekomst van het centrum van Oss. Bezoekersaantallen lopen sterk terug, leegstand groeit,  zeker nadat V&D is omgevallen.  Er is een rapport geschreven met als belangrijkste vraag of verhuizen van cultuurcluster(bibliotheek, Muzelinck en/of theater) zoden aan de dijk zet.

Wethouder Wagemakers laat regelmatig blijken niet van zuurpruimen te houden. Ik vind ook dat we onszelf niet de put in moeten praten. Alle vergelijkbare steden kampen met hetzelfde probleem. Er zijn in Oss zeker positieve ontwikkelingen. Je kunt bijvoorbeeld prima uit eten gaan in verschillende prijsklassen. Ook kun je op verschillende locaties hele goede koffie drinken. Op zaterdagen en koopzondagen zijn er regelmatig evenementen die aardig wat publiek trekken. De Peperstraat krijgt steeds meer sfeer. Het gezichtsbepalende oude V&D-pand zal hoe dan ook aangepakt worden en dat is goed nieuws. We mogen ook blij zijn met een school als TBL in het centrum. Gelukkig is fietsen in het centrum weer mogelijk. We hebben een actieve centrummanager met korte lijnen richting ondernemers en politiek. Kortom volop mogelijkheden om er het beste van te maken.

De verantwoordelijke wethouders den Brok en Wagemakers proberen politiek Oss rijp te maken voor een cultuurhuis (verschillende varianten mogelijk) in het centrum. Op zijn minst willen zij een verhuizing van de bibliotheek. Tot nu toe is daar geen politieke meerderheid voor. Ondernemers voeren de druk op om duidelijkheid te krijgen. Het is echt niet het ei van Columbus maar ik sluit niet uit dat verhuizing van de bieb een impuls kan geven aan het centrum.  Wat mij betreft komt dat niet in het oude V&D pand. Aan het Walplein is volgens mij een prima optie beschikbaar. Vanuit de bibliotheek moeten ze dan niet gaan zeuren om meer parkeerplekken. Samenwerking bieb/Volksuniversiteit vind ik een pluspunt.  Er lijkt een grote politieke meerderheid voorstander van  omvormen parkeerterrein Walplein  naar een stadspark met fontein. Oss heeft een van de warmste binnensteden van Brabant dus vergroening en verblauwing(water) is een must, niet alleen op het Walplein.

Naast de ‘biebdiscussie’ en vergroening/verblauwing zijn er nog meer aspecten die van belang zijn:

 

De dinsdag- en zaterdagmarkt kan niet los gezien worden van de centrumdiscussie maar wethouder Den Brok komt nog steeds niet met de toegezegde notitie. Aan zijn stippen op de horizon en ijsbergen hebben we niets op korte termijn.

 

Wonen in centrum: daarover kunnen volgens mij snel knopen over doorgehakt worden.

 

Reclamebelasting: Er ligt nu een constructief voorstel van Centrum Management Oss. Dat werd ook wel tijd.

 

Definitie compacte centrum. Hier mag van mij nog wel goed over doorgedacht worden.

 

Uitstraling aanloopstraten. Dat begint bij het station. Ik hoor positieve bewegingen over plannen Sheddaken en Raadhuislaan/avenue.

 

Zijn de Osse ondernemers wel genoeg creatief en innovatief bezig?

 

Is het goede gesprek gevoerd met alle bewoners en bezoekers centrum?

Hoe dan ook is nu de politiek aan zet. Als ze tempo maken kunnen er voor de zomer belangrijke beslissingen genomen worden. In ieder geval zal ik aanwezig zijn bij het openingsfeest van het vernieuwde centrum. Welke datum kan ik reserveren?

Wordt vervolgd"

Gebert Lucassen

 

 

Deel deze pagina: