Vuurwerk

Gepubliceerd: Vrijdag 08 maart 2019 19:36

Vuurwerk

In een eerdere column schreef ik dat Bernheze bruist. Ik durf nog verder te gaan: er staat ons vuurwerk te wachten. Ik verheug mij er nu al op. Eindelijk een knalfeest. Waarom ik daar zo blij van word?

Binnenkort zal Bernheze opnieuw opstuwen in de vaart der volkeren. We worden wereldberoemd in Brabant, echt waar! Ik woon in een gemeente om trots op te zijn. Tenminste dat staat op de gemeentepagina en dan zal het wel zo zijn. Volgende week is namelijk de vijftiende editie van het Mega Trekkertrek Spektakel in Loosbroek. Een soort Zwarte Cross, maar dan met alleen maar tractoren. En zonder drank, want het is Vastentijd, of heb ik het niet goed begrepen? Een Ierse vriend van mij heeft dat beter voor elkaar: hij heeft slechts 3 dagen geen alcohol gedronken, op 29, 30 en 31 februari.

Het Trekkerfeest is deze keer niet in het Praathuis van de gemeente of bij jullie in de Huiskamer, maar gewoon in de buitenlucht. Het aantal van 4.000 toeschouwers zal in de toekomst nog wel groeien, en zoveel mensen kunnen nu eenmaal niet in de raadzaal; die is hooguit berekend op enkele tientallen supporters, en zelfs die kunnen dan nog breeduit zitten.

Maar daar blijft het niet bij. Wat dacht je van het 24-uurs Solexrace Festival in augustus in Heeswijk-Dinther? Daar schijnen 25.000 feestgangers op af te komen. Veruit het grootste jaarlijks spektakel van Bernheze. Daar steekt zo'n feestje voor de 25e verjaardag van de gemeente toch schril bij af, zeg nou zelf. Goed voor het milieu ook, 24 uur lang tweetaktbenzine opstoken. Zouden ze ook wonderolie in de tank mogen gooien, zoals wij vroeger deden? Nou ja, zo'n Solex deed/doet wel 40 kilometer met een litertje peut.

Niet alleen deze mega- of semi-mega activiteiten zetten Bernheze positief op de kaart, dat doen ook de vele vrijwilligers die zoiets mogelijk maken. Van mij mogen ze allemaal op Koningsdag een lintje krijgen, maar dat zal er vast niet in zitten. Onderscheid moet er blijven zullen we maar denken.

Hebben jullie trouwens gelezen dat de naam Verkuijlen tot cultureel erfgoed is verheven? Naast de mensen-kraal van Peer Verkuijlen in de Maashorst (zie mijn column van 9 augustus 2018), hebben we nu ook een Martien Verkuijlenlaan in Nisseroi. En daar gaan we niet over Nissebissen. Net zo min als over de kostelijke, sorry: kosteloze nestkasten voor erfvogels in het buitengebied. Kun je zien waar het grote geld zit. 8 maart is het Wereldvrouwendag, dus positieve discriminatie moet kunnen. Ik had anders best een paar van die nestkasten of muizenruiters in de tuin willen hebben. Zouden die dingen ook voor ratten zijn? vraag ik me nu opeens af. De gemeente waarschuwde daarvoor onlangs.

Maar als klap op de vuurpijl - letterlijk - gaat de gemeente bij de volgende jaarwisseling een groots vuurwerk organiseren. Dan kunnen we ons zwarte geld tenminste op een andere manier beleggen, veiliger dus. Want vuurwerk afsteken is risicovol, en dat moet je als particulier niet willen. Nee, het nemen van risico's kun je beter aan de gemeente overlaten, die hebben daar ervaring mee.

Marieken van Tilburg zal het vuurwerk op Oudejaarsnacht om precies 24.00 uur op een centrale plaats in de gemeente ontsteken. Afgezien van die centrale plaats vind ik dat wel een goed idee; het scheelt ook flink in de portemonnee. En als je iets leuks wilt, kun je dat veel beter doen op kosten van de gemeenschap. Ik heb me laten vertellen dat een beetje siervuurwerk al gauw zo'n tien- tot twintigduizend euro kost. Een boel geld, maar dan heb je ook wat. Ik hoop dat er nog wat over blijft van het verjaardagsfeestje.

Ik ben overigens wel benieuwd waar de gemeente dat geld laat drukken, want de bodem van 'voorzien-onvoorzien', de gemeentelijke grabbelton zal inmiddels wel in zicht zijn. Dat leid ik althans af aan de onmogelijkheid om bij te dragen aan een gratis vervoer-initiatief voor ouderen, mensen met een andere beperking volgens een vast(e) route/tijdstip naar winkels, gezondheidscentra, bejaardencentra en ga zo maar verder. Dat werd, zo las ik in de krant, doorverwezen naar de provincie. Een lokaal initiatief op het bord leggen van de provincie. Dan steek je pas echt de lont in het kruitvat. Maar de raad van Bernheze houdt wel van vuurwerk, of.....?

Deel deze pagina: