Vijf jaar Kringloopbedrijf Bernheze: Gezellig, sociaal en hip!

Gepubliceerd: Zaterdag 01 december 2018 15:12

Vijf jaar Kringloopbedrijf Bernheze: Gezellig, sociaal en hip!

HEESCH – “Vijf jaar geleden hadden we twaalf betalende bezoekers per dag, nu zijn dat er tweehonderd.” Vestigingsmanager Anita van Orsouw van Kringloopbedrijf Bernheze is trots op haar zaak die het eerste lustrum viert. Met de zusterorganisatie in Oss vormen ze samen de stichting Kringloopbedrijven Maasland. Volwassen winkels die allang niet meer interessant zijn voor alleen mensen met een kleine beurs.

Het is druk aan de Voorste Groes in Heesch waar de kringloopwinkel is gevestigd. Ter gelegenheid van het vijfjarig bestaan is er op zaterdag een open dag waar honderden mensen op afkomen. De winkel is groot met veel keuze. Kleding, banken, kasten en speelgoed, maar er is ook een volledige kerstafdeling. Allemaal tweedehands spullen die opnieuw een bestemming krijgen.

Grote omzet

“Per jaar wordt er voor 360.000 euro aan spullen verkocht”, vertelt Anita. “Alleen al in november is er hier voor 21.000 euro aan kleding verkocht. ” Ze geeft op enthousiaste wijze een rondleiding aan bezoekers in het magazijn van de winkel. Een kijkje achter de schermen. Hier staan goederen opgeslagen die pas later in de winkel komen. In de kantine van het bedrijf staan twee naaimachines. “We repareren ook kleding. Als er ingezamelde kleding binnenkomt met een scheurtje of een ontbrekende knoop dan wordt dat snel gemaakt.”

Er werken bijna veertig mensen in de vestiging in Heesch. Vrijwilligers, maar ook betaalde krachten. Mensen die gedetacheerd zijn via IBN, re-integratietrajecten of vanuit de GGZ. Medewerkers kunnen daar op het eigen tempo werken. Zo heeft het kringloopbedrijf ook een sociale functie.

Tevreden klanten

“Kijk deze jas heb ik vijf jaar geleden, net na de opening gekocht”, vertelt Betsie van den Elzen uit Nistelrode. “En vandaag is het tijd voor een nieuwe winterjas.” Ze toont trots een jas met een grote bontkraag die zeker weer voor de duur van een lustrum zijn werk gaat doen. Betsie blijkt een ‘regular’ die met haar zus Annie alle kringloopwinkels in de regio afstruint. “Om er effe uit te zijn, het is ook vooral gezellig.” De dames op leeftijd worden met alle egards ontvangen door het personeel, het zijn bekende gezichten bij de kringloop in Heesch. “Zo nu nog een kopje koffie en dan weer naar huis.”

“Deze dames komen vooral voor de gezelligheid en een praatje”, zegt manager Anita. “Het is al lang niet meer zo dat hier alleen mensen komen met een smalle beurs. Studenten proberen hun kamer goedkoop in te richten of opa’s en oma’s zijn op zoek naar speelgoed voor hun kleinkinderen.”

Joanna is een Poolse van begin twintig. Ze is met haar vriendin aan het ‘shoppen’. “Ik kom uit Veghel”, vertelt ze in prima Engels. “Ik ga altijd naar kringloopwinkels want daar zijn leuke kleren voor weinig geld. En het is nog hip ook”. Aan de kassa rekent ze een goedkoop frivool truitje af, waarmee ze vanavond tijdens het stappen ongetwijfeld sier zal maken.