Vergunninghouder (m) zoekt woning/kamer

Gepubliceerd: Vrijdag 18 maart 2016 09:29

Wethouder Gé Wagemakers legt uit hoe de gemeente omgaat met het huisvesten van vergunninghouders .{jcomments on}

 

 

Gé Wagemakers schrijft:

 

'De afgelopen dagen worden de termen vluchteling, statushouder en vergunninghouder, te pas en te onpas gebruikt in het duiden van een maatschappelijke onrust en incidenten. Als wethouder ben ik verantwoordelijk voor het wonen in onze gemeente en zodoende ook bezig om de woningzoekenden in onze gemeente, zo kansrijk mogelijk te laten zijn voor een gewenste woning. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die ingeschreven staan bij de wooncorporatie, maar ook dus voor vergunninghouders. Voor vluchtelingen die geen vergunning hebben en toch in ons land zijn, wacht een plaats in een AZC of een noodopvang, zoals in het voormalige belastingkantoor in Oss.

 

Vergunninghouders komen vaak uit die vluchtelingenopvang en willen vanuit een prettig huis, zoals iedereen, een bestaan opbouwen. Ze blijven immers in Nederland. Iedereen weet dat de toestroom van vluchtelingen de laatste maanden enorm is toegenomen. Uit die groep bieden vergunninghouders zich aan op de Osse woningmarkt en de gemeente is wettelijk verplicht om die mensen te huisvesten. Die groei geeft spanning op het al jaren lang prima functionerende systeem met de wooncorporaties. Al tientallen vergunninghouders zijn ‘geruisloos’ inwoner van onze gemeente geworden. Vorig jaar waren het zo’n 150, dit jaar verwachten we zo’n 300 vergunninghouders. In overleg met corporaties en instemming van de gemeenteraad zijn we nagegaan hoe we de extra toestroom het beste kunnen opvangen. De grootste groep bestaat uit alleenstaande jonge mannen en als ze een verblijfstatus hebben, hebben ze dus recht op een woning.

 

Aangezien we niet plotsklaps woningen kunnen bouwen, willen we de bestaande woningen zo efficiënt mogelijk inzetten door bijvoorbeeld 4 volwassenen in één huis te plaatsen. Beter als 4x1 woning lijkt me. Dat is belangrijk om ook andere woningzoekenden een perspectief op een woning te laten houden. Het beleid van 4 bewoners (geen familie) per woning bestaat in Oss al lang. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor arbeidsmigranten. Ik begrijp dat de sentimenten de afgelopen maanden veranderd zijn. Maar de termen AZC, gelukszoekers, verkrachters, laat staan beweringen als dat Nederlanders hun huis worden uitgezet voor statushouders, of dat ze gratis maaltijden krijgen etc. etc. zijn op zijn zachtst gezegd opruiende leugens van het laagste niveau. Vergunninghouders zijn net als onze andere inwoners, mensen met rechten en plichten. Wonen in een schone, hele en veilige omgeving gun ik alle (nieuwe) Ossenaren. Daar wil ik me als wethouder voor wonen hard voor blijven inzetten.'

Gé Wagemakers
Wethouder Wonen c.a.

 

 

Deel deze pagina: