Van kick off naar kick out: was het maar het hele jaar Carnaval

Gepubliceerd: Vrijdag 23 november 2018 16:06

Van kick off naar kick out: was het maar het hele jaar Carnaval

De kick off voor het carnavalsseizoen is geweest. In Bernheze veranderen de plaatsnamen tijdelijk in Weversrijk, Snevelbokkenland, Zandkruiersland, Piereslikkersrijk en Krullendonk. Er breekt een tijd aan van verbroedering, waarin iedereen voor even gelijk is, van welke kleur, aard of afkomst ook. Jammer dat het maar tijdelijk is.

Met de bekendmaking van de verschillende prinsen en hun adjudanten breekt een drukke tijd aan. Niks vrijblijvend. Niet alleen volgieten met alcohol. Nee, de Prins en zijn gevolg zijn vanaf nu een paar dagen per de week in touw om het echte feest van enkele dagen in goede banen te leiden. En wat te denken van de verschillende carnavalsverenigingen? Vrijwilligerswerk in optima forma. Da's serieus werk. Moeilijk uit te leggen aan een westerling die vaak met een heel ander beeld over de rivieren komt om te zuipen of te rellen. Of om zichzelf te profileren, zoals politici vaak doen.

Nog voordat Prins Carnaval met zijn Raad van Elf de scepter overneemt van de burgemeester en "haar"gemeenteraad, zijn er bezoeken aan langdurig zieken, verzorgings- en bejaardenhuizen en recepties van andere Prinsen in de regio.

En natuurlijk is het van oorsprong ook een gekostumeerd eetfestijn waarbij men elkaar en vooral de lokale volksvertegenwoordigers op ironische wijze te kakken zet. Waar de economie van de regionale bierbrouwerijen gestimuleerd wordt. En waar de notabelen van oudsher naast de handwerksman, slager, bakker of witte boordenman zitten. Of naast de milieuverzorger, voorheen vuilnisman. Alles m/v of genderneutraal. Nou ja, in ieder geval iets anders dan we traditioneel gewoon waren.

Tijdens het Carnaval doen we niet aan kick out-discussies. Niet over migranten, niet over aard, sekse of afkomst en zeker niet over vuurwerk. En dat is ook een traditie. Eentje die wat mij betreft mag blijven. Iedereen is immers gelijk. Misschien zal het feest in de toekomst wat van karakter veranderen. Maar ik hoop en verwacht niet dat we straks geen worstenbroodjes meer mogen eten of dat de naam Krullendonk moet veranderen in Schapendonk, omdat we anders protestdemonstraties krijgen. Want ook dat hoort erbij: verdraagzaamheid, niet alleen jegens anders denkenden maar ook vàn anders denkenden. Aanpassing moet van twee kanten komen. 'n Beetje beter luisteren naar elkaar en niet alleen maar roeptoeteren of als een klein kind op de grond gaan liggen als je je zin niet krijgt.

Eigenlijk kunnen we tijdens Carnaval de lessen van communicatie in praktijk brengen. Niet proberen de verschillen van aard, opvattingen en afkomst uitvergroten maar verschillen overbruggen. De ander ontmoeten in zijn of haar beeld van de werkelijkheid. En hoewel velen vóór tijdens Carnaval de handjes uit de mouw steken en op de schouders leggen, moeten we wel onze handjes thuis houden.

Ik zeg dus: kick off voor het Carnaval zoals het bedoeld is en kick out van de onverdraagzaamheid. Was het maar het hele jaar Carnaval.