Twintig maanden cel voor vleesverwerker Willy Selten

Gepubliceerd: Vrijdag 15 maart 2019 09:43

Twintig maanden cel voor vleesverwerker Willy Selten

DEN BOSCH - Het gerechtshof in Den Bosch heeft vleesverwerker Willy Selten uit Nistelrode in hoger beroep veroordeeld tot 20 maanden cel met aftrek van voorarrest. Hij krijgt de straf voor valsheid in geschrifte.

In twee bedrijven van Selten werd paardenvlees vermengd met rundvlees zonder dat op de etiketten te vermelden. De eis in dit hoger beroep was vier jaar celstraf.

'Geen sprake van opzet'

De nu 49-jarige Willy Selten werd in april 2015 door de rechtbank veroordeeld tot 2,5 jaar cel. Tegen die uitspraak ging hij in hoger beroep. Volgens hem was er geen sprake van opzet maar zijn er door slordigheid fouten gemaakt. Vandaag - bijna vier jaar later - was de uitspraak: 20 maanden gevangenisstraf.

Verklaring van het hof

Het hof vindt het - net als de rechtbank - bewezen dat de bedrijven van Willy Selten in 2011 en 2012 ongeveer 336.000 kilo paardenvlees hebben ingekocht en gemengd met rundvlees. In de administratie en de financiƫle boekhoudsystemen van de bedrijven was dit niet geregistreerd. Er stond ook bewust niet op de verkoopfacturen en de bijbehorende papieren dat het geleverde product paardenvlees bevatte. De afnemers van het vlees wisten daarom niet beter dan dat zij, zoals zij hadden besteld, rundvlees geleverd kregen. Als baas van de bedrijven is de man hiervoor strafrechtelijk aansprakelijk. Bovendien zijn niet alleen de afnemers maar ook de consumenten misleid.

Straf lager dan eis
De straf valt lager uit dan de eis omdat niet alle feiten van de advocaat generaal bewezen konden worden. Het hof heeft meegewogen dat de verdachte zelf zwaar getroffen is door de gevolgen van wat hij heeft gedaan. Zijn beide bedrijven gingen failliet, hij heeft zijn huis noodgedwongen moeten verkopen en enkele miljoenen euro's aan schulden. Ook het feit dat het allemaal zo lang heeft geduurd, zorgde voor strafvermindering.

Selten en zijn advocaat waren niet bij de uitspraak van het gerechtshof aanwezig.

Deel deze pagina: