Tussenbalans Osse politiek

Gepubliceerd: Donderdag 17 mei 2018 22:02

Tussenbalans Osse politiek

Tijd om de balans op te maken nu er binnenkort een coalitie van VDG, CDA, VVD en Beter Oss in Oss lijkt te komen.

SP. De SP won de verkiezingen en verloor de formatie. Tegen de landelijke trend in won de SP in Oss 2 zetels dankzij de Haagse inbreng van Lilian Marijnissen en Henk van Gerven. Andere partijen mopperen hierover maar dit was een prima strategische zet van de SP. De SP mocht een informateur leveren die aan een kansloze missie begon. SP/VDG had alleen kans gehad als ze voorzichtig als 2 egeltjes waren gaan infomeren. Henk van Gerven kreeg een belangrijke strategische rol. Hij staat bekend als een hardline SP-er die niet populair is bij andere partijen. De VDG stuurde Theo van Mook als verkenner naar de tafel met de SP. Theo is een vertegenwoordiger van de rechtervleugel van de VDG. Hij is recht voor de raap en kan erg goed tegen zere SP-schenen schoppen. Kortom SP en VDG gedroegen zich niet als 2 egeltjes. Verslagen van de gesprekken worden binnenkort openbaar. Veel te laat, maar ik ben toch benieuwd. Het eindverslag van de SP-informateur was niet handig door maar 1 optie te adviseren: oude coalitie + 1 nieuwe partij. Beter was geweest ook de optie SP/VDG + 2 andere partijen nader te verkennen onder begeleiding van 2 informateurs (1 van SP en 1 van VDG). Voor de SP rest nu de oppositie dus artikel 41 vragen en enquêtes vliegen ons al om de oren. De SP heeft nogal wat frisse raadsleden. Ik hoop dat zij creatiever zijn in oppositie voeren.

VDG. De VDG heeft met 10 zetels een prima uitslag geboekt ondanks 1 zetel verlies. Ze hadden er niet op gerekend dat de coalitie haar meerderheid zou verliezen. In de VVD-ellende rond het wegpesten van politiek leider Gé Wagemakers speelde Frank den Brok een door hem ongewenste dubieuze hoofdrol. Voor mij is het duidelijk dat Frank politiek vuile handen heeft gemaakt. Het blijven herhalen van de roep om een stabiele coalitie van 20 zetels maakt alles steeds instabieler. Kees van Geffen zal wel mijn favoriete wethouder blijven. Frank gaat natuurlijk ook verder als belangrijkste wethouder.

CDA. Verkiezingen dik verloren na grote binnenbrand, maar formatie gewonnen. Het CDA zal zich deze raadsperiode vast extra dualistisch opstellen. Vooral nieuwkomer Sydney van den Bergh timmert al nadrukkelijk aan de weg. Uiteindelijk zal Johan van der Schoot weer komen bovendrijven als wethouder.

VVD. Zowel Gé Wagemakers als Thijs van Kessel behoren tot mijn top 5 van favoriete Osse politici. Ik vind het dan ook beroerd dat de VVD er zo’n puinhoop van heeft gemaakt. Ik snap dat je het in zo’n situatie nooit goed kunt doen, maar het nablussen van deze brand zal nog lang duren. Op Thijs wordt vast druk uitgeoefend om wethouder te worden. Toch hoop ik dat de VVD een vrouwelijke wethouder zal leveren.

Beter Oss. En de winnaar is…Joop van Orsouw. De verkapte 50-Plus club komt dus in het college met Joop als gedroomde wethouder. Ik had niet gedacht dat de VDG een wethouder zou accepteren die regelmatig ambtenaren schoffeert. Het lijkt verstandig om vast een coach te zoeken die Joop helpt om op een goede manier met ambtenaren samen te werken.

D66 zal gewoon doorgaan op de oude voet.

GroenLinks had een zetel meer moeten halen om een echt grote kans op deelname aan de nieuwe coalitie te maken. Door VVD en VDG werd GroenLinks regelmatig geprezen voor de constructieve manier van oppositie voeren. Dat prijzen zal na de extra raadsvergadering wel even voorbij zijn. Met Ester Bos als tweede raadslid zal GroenLinks uiteraard voor de dag komen met opvallende initiatieven.

PvdA gaat een poging doen zich opnieuw uit te vinden nu er nog 1 zetel over is.

Fractie Wagemakers zal het de nieuwe coalitie behoorlijk lastig maken. Daar is geen rancune voor nodig. De lokale liberale Gé is zeer slim en heeft een behoorlijke dossierkennis op tal van lastige onderwerpen die het nieuwe college moet aanpakken. Hij kent angels en valkuilen die toekomstige wethouders nog niet kennen.

Wordt vervolgd,

Gebert Lucassen