Tentoonstelling Bagger!

Het begin van de Nederlandse geschiedenis.

vr 18 jan t/m

zo
17 mrt

Tentoonstelling Bagger!

 
Museum Jan Cunen verlengt tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis wegens succes t/m 17 maart.
De huidige tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis, waarin de archeologische vindplaats Kessel in de gemeente Oss centraal staat, wordt wegens groot succes verlengd tot en met zondag 17 maart 2019. De bijzonder vormgegeven expositie met zeldzame archeologische vondsten uit de late ijzertijd en de Romeinse tijd blijkt een must-see voor kinderen, inwoners van Oss en van ver daarbuiten én voor de archeologische fijnproever.
De tentoonstelling Bagger! Het begin van de Nederlandse geschiedenis neemt je mee naar de unieke archeologische vindplaats Kessel nabij de Lithse Ham, in de Gemeente Oss. Hier werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw gestart met baggerwerkzaamheden. Sindsdien is het een paradijs voor lokale bagger-archeologen en spreekt de plek tot onze verbeelding. Kessel is, samen met Moordhuizen aan de andere kant van de Maas, de grootste archeologische vindplaats van Nederland. Bij Kessel stond de grootste Romeinse tempel van Noord-Europa (waarvan resten nu bij de entree van Museum Jan Cunen te zien zijn). Kessel was een cultusplaats en handelscentrum in de late ijzertijd. De geheimzinnige stad Vada lag er. In Bagger! speuren we ook naar sporen van Julius Caesar, want tegenwoordig wordt aan de hand van archeologische vondsten zelfs het verslag van de veldtocht van de beroemdste Romein ooit gekoppeld aan de locatie Kessel.
Zoeken, vinden, bewaren
In Kessel zijn unieke en zeldzame objecten boven water gekomen, waarvan wereldwijd geen of nauwelijks andere exemplaren bestaan. Een aantal van deze topstukken – uit museale collecties en particuliere verzamelingen zoals van Leo Stolzenbach en Anton Verhagen – is nu voor het eerst tentoongesteld. Ze geven een verrassend inzicht in onze geschiedenis, waarbij dat grindgat op de plek waar de Maas de Waal bijna raakt het begin lijkt te vormen van de historie van Nederland in het algemeen en van Brabant in het bijzonder. Het verhaal van Kessel is niet alleen een geschiedenis van nationaal maar ook van internationaal belang.
Bagger!-weekend 16 en 17 februari
Bijzondere kinderworkshops, interessante lezingen en spannende rondleidingen: op zaterdag 16 en zondag 17 februari vinden er in het kader van Bagger! diverse activiteiten voor jong en oud plaats in Museum Jan Cunen. Noteer vast in je agenda en check www.museumjancunen.nl.
Tijdens de opbouw van de tentoonstellingen Naakt of bloot? is Bagger! helaas niet toegankelijk. U bent weer welkom vanaf zondag 3 februari 2019.

Gerelateerde agendaitems

Film, Werk ohne Autor. zo 24 feb t/m di 26 feb
Cursus AED. di 26 feb
Film, Schapenheld. wo 27 feb t/m do 28 feb
Osse Carnaval 2019. vr 01 mrt t/m di 05 mrt
Jeugd Carnaval. vr 01 mrt t/m di 05 mrt
Coming Fout! za 02 mrt
Dweilmoandag. ma 04 mrt