Slaat gemeenteraad Oss op de vlucht?

Gepubliceerd: Vrijdag 08 april 2016 13:08

Columnist Gebert Lucassen analyseert het optreden van de Osse gemeenteraad tijdens de discussie over de opvang van vluchtelingen.{jcomments on}

 

 

Gebert Lucassen schrijft:

 

"Gisteravond zat ik weer eens op de publieke tribune bij een raadsvergadering. Tijdens de borrel na afloop noemde iemand me een opa van de ‘muppetshow’. Gelukkig met een big smile. Er werd een debat gehouden over vluchtelingen en vergunninghouders.

Het college legde verantwoording af over de recente gebeurtenissen in de Krinkelhoek. ‘We hebben een flinke knieval moeten doen om de rust te bewaren’ sprak wethouder Ge Wagemakers. De burgemeester legde een duidelijke verklaring af over de de-escalatie strategie. Wethouder Rene Peeters gaf prima toelichting over wat er geleerd is op onderdeel communicatie richting inwoners. De voltallige gemeenteraad steunde dit beleid en had dat van mij nog wat enthousiaster mogen doen.

Bij het debat over de brief van de Commissaris van de Koning over de “Brabantse aanpak Vluchtelingen” ontspon zich een levendig debat. De CDK doet in die brief een  sterk moreel appèl op de gemeenten, gezien de omvang en de urgentie van de opgave.
Vanuit solidariteit en medemenselijkheid zet hij in op het samen klaren van deze klus. Helaas was deze oproep voor de coalitiepartijen aan dovemansoren gericht. Ik vind dat een trieste constatering.

Mijn rapportcijfers:
De voorzitter: Hanneke Smits(CDA) hanteerde de voorzittershamer omdat de burgemeester op een belangrijk onderdeel van dit debat portefeuillehoudster is. Er waren veel interrupties dus geen gemakkelijke klus. Zij deed dit helder en kordaat. Een 8.

VDG: De VDG-wethouders zijn tot nu toe onzichtbaar geweest in dit dossier. Zij kunnen nu vol aan de bak om de schade te herstellen die de VDG-fractie heeft aangericht. De grootste fractie gooide de brief van de CDK terug over de schutting richting ‘rijk’. Ze willen zelfs niet dat onze burgemeester de  coördinerende rol oppakt van 8 gemeenten in Noord-Oost Brabant. Een 4.

SP: Als altijd rustig formulerend steunde de SP wel de oproep van de CDK. Mensen die hun land hebben moeten ontvluchten voor oorlog en geweld zijn voor de SP welkom in Nederland. Solidariteit houdt niet op bij de grens. Ook Oss moet een bijdrage leveren en dit zo goed mogelijk invullen. Een 7.

CDA: Maarten Schenk heeft nog maar net afscheid genomen als burgerlid en het gaat al mis. Het CDA lijkt op de vlucht te slaan voor het nemen van verantwoordelijkheid. Zij krijgen ‘geen goed gevoel’ bij de oproep van de CDK.  Oplossingen moeten maar uit Den Haag komen.  Een 4.

VVD: De VVD maakte een fout door de eerste termijn niet uit te spreken vanaf het katheder maar vanuit de zetel. Dit kun je alleen doen als je weinig spreektijd nodig  hebt maar dit keer had zelfs de VVD veel woorden nodig om standpunt toe te lichten. Ook zij durven geen lokale vingers te branden aan dit dossier. Van de 3 coalitiepartijen nam de VVD het meest actief deel aan het debat. Daarom een 5.

Beter Oss: Helder dat deze partij niet zit te wachten op meer vluchtelingenopvang is Oss. Wel voldoen aan de verplichtingen voor woningen statushouders maar verder zo weinig mogelijk. Heel slim zaagde Beter Oss meerdere partijen door om uitspraken te doen over wel of geen AZC in Oss. In tegenstelling tot de coalitiepartijen wil beter Oss wel een   coördinerende rol voor onze burgemeester .Natuurlijk blijft de fractievoorzitter van Beter Oss een top-debater ook al ben ik nu volstrekt met hem oneens.  Een 7.

D66: Deze partij verwoordde duidelijk dat Oss niet moet weglopen van haar verantwoordelijkheid. Zij vinden dat de provinciale handschoen moet worden opgepakt.  Een 7.
Pvda: Kwam een beetje in de spagaat vanwege de forse kritiek uit de gemeenteraad richting kabinetsbeleid. Als laatste spreekster gaf de PvdA een briljante samenvatting . Ook zij vinden dat signaal van CDK serieus moet worden opgepakt. Een 8.

GroenLinks: De kleinste partij voerde als eerste het woord omdat zij de moeite hadden genomen een motie op te stellen. Daarmee zette GroenLinks de toon van het debat. Geen verrassing dat voor GroenLinks vluchtelingen van harte welkom zijn in Oss. GroenLinks hield een prima pleidooi voor landelijke en regionale samenwerking om dit probleem gezamenlijk op te lossen. Een 8.

College: Legde met voldoende zelfreflectie verantwoording af over het zwichten voor de gebeurtenissen in Krinkelhoek. Ik zag tijdens de beantwoording drie stevige en bewogen bestuurders. Precies wat we nodig hebben in dit dossier. Een 8.

Hoe nu verder?
De coalitie heeft niet het lef gehad een motie in te dienen dus een echt heldere uitspraak van de gemeenteraad is er niet. Ik vind dat Oss zich volstrekt belachelijk maakt als er niet serieus werk wordt gemaakt van de oproep van de CDK.  Als 6e of inmiddels 5e (?) stad van Brabant is een coördinerende rol van onze burgemeester volkomen logisch. Wij willen graag vooruit als stad. Dus kunnen we niet vluchten van onze verantwoordelijk en onze handen in onschuld wassen richting provincie en rijk bij een lastig dossier. Kortom leiderschap is nu noodzakelijk. Ik hoop nog steeds dat het college dinsdag tijdens haar collegevergadering besluit om vanuit medemenselijkheid en solidariteit deze klus te klaren. De wethouders van VDG, CDA en VVD hebben vast genoeg overtuigingskracht om hun fracties duidelijk te maken dat ze beter de ingenomen stellingen kunnen verlaten.

Wordt vervolgd,

Gebert Lucassen"

 

 

Deel deze pagina: