Singel 40-45

Gepubliceerd: Maandag 06 juni 2016 07:55

Columnist René van Rooij vindt dat er iets moet gebeuren aan de slechte doorstroming op de Singel 40-45..{jcomments on}.

 

 

René van Rooij schrijft:


"Van de week reed ik –net als vele andere automobilisten- weer over Singel 1940-1945. Op zich niet noemenswaardig misschien, want ik rijd daar al vele, vele jaren. Maar dit keer werd ik opgeschrikt door een paar blauwe zwaailampen die ik in mijn achteruitkijkspiegel opdoemden. Ik  reed op dat moment net op een stuk waar ik zowel links als rechts geen enkele kans zag de naderende ambulance te laten passeren en ik zocht naarstig naar ‘n mogelijkheid om de ziekenwagen de ruimte te kunnen geven. Ik zie aan de kleur van de zwaailichten niet naar wat voor noodgeval de ambulance onderweg is, maar je zal maar ergens gewond liggen te wachten! Even voorbij de kruising Oostwal kon ik netjes even op de fiestpad wachten zodat de ambulance mij voorbij kon. Hij had echter achter mij ook nog een hoop andere hindernissen te nemen. Want tussen mij en de ziekenwagen zat nog een hele rij auto’s die geen kant op konden.

Uiteindelijk kwam alles goed en ging de ziekenauto bij de dansende paters, driekwart rond met loeiende sirenes richting patiënt. Ik bedacht mezelf dat ondanks dat hij op de singel voor geen meter kon opschieten hij gelukkig bij die rotonde op dat tijdstip redelijk kon nemen, dat was die ochtend, of rond de avondspits zéker niet gelukt. Het is vaak een grote chaos daar. Zeker in de ochtend, wanneer ouders hun kinderen afzetten op de Nicolaasschool, mensen naar de apotheek moeten, en er mensen naar de stad, of de markt willen.

Ik ben ervan overtuigd dat de ‘nieuwe’ Singel zoals die ooit achter een of ander bureautje bedacht is door mensen die er wél verstand van hebben, mij, en vele andere Ossenaren nooit heeft kunnen bekoren, laat staan de hulpdiensten. Sterker nog, ik durf te beweren dat de oude situatie stukken beter was, zéker qua doorstroming. Of dat ook geldt voor de veiligheid weet ik niet, want er werd destijds wel érg hard gescheurd. Maar voor ‘n verkeersdrempeltje- of sluisje meer of minder, draait Oss doorgaans haar hand niet om. (Ook zo’n afschuwelijke obstakels voor de hulpdiensten.)

De doorstroming op de Singel is nu ronduit belabberd te noemen, de fietspad met aan de ene kant ‘n heg met in-en-uitritten en aan de andere kant parkeervakken, blijft gevaarlijk en vooral ook onoverzichtelijk. Op sommige stukken is het onmogelijk voor hulpdiensten om anderen voorbij te komen. Aansluiten en afwachten is het devies. De kruising thv Professor Regout staat op het middenstuk regelmatig helemaal dicht omdat er veel auto’s die vanuit ‘t centrum komen, linksaf willen slaan, maar omdat het tegemoetkomend verkeer ook groen licht heeft, is het onmogelijk om de oversteek te maken zolang deze rits blijft rijden.

Ik heb geen oplossing voorhanden voor ons aller singel, en ik denk ook niet dat iemand die serieus zou nemen, maar ik ben er wel van overtuigd dat deze belangrijke weg door Oss, al heel er lang voor vele problemen zorgt, en dat daar niets aan verandert zolang daar niet door wat knappe koppen naar gekeken gaat worden…………als dat maar niet dezelfde ‘knapperds’ zijn die de huidige Singel zo bedacht hebben."

 

 

 

Deel deze pagina: