Rio: beelden zeggen meer dan woorden

Gepubliceerd: Vrijdag 19 augustus 2016 18:29

Robert Jan Steegman over bijzondere beelden op de Spelen die ook wat vertellen over de wereld.{jcomments on}

 

 

"Sport verbroedert, tenminste, dat is de bedoeling, zeker bij de Olympische Spelen. Al in de klassieke oudheid werd de strijdbijl in Griekenland begraven zodat de Spelen doorgang konden vinden. Ook nu nemen teams deel in Rio de Janeirovan landen die in meer of mindere mate vriendschappelijk, soms zelfs vijandig met elkaar omgaan. De Spelen hebben dus mede als doel om dat soort onderlinge kloven te overbruggen.

 

Afgelopen weken zag ik een prachtig voorbeeld van die verbroedering, in dit geval verzustering. Twee Koreaanse turnstertjes, de een uit het communistische Noorden, de ander uit het democratische Zuiden, maakten samen een selfie. Alle ideologische verschillen gingen aan de kant, de sportieve strijd had kennelijk duidelijk gemaakt dat ze veel met elkaar gemeen hadden .

 

Enkele dagen later liet een judoka uit Egypte zien hoe de verbroedering geheel ontbrak. Na zijn verliespartij tegen een Israëliërovertrad hij niet alleen de Olympische regels maar zeker die van het judo door zijn tegenstander geen blik waardig te keuren, de uitgestoken hand te weigeren en pas na aandringen van de scheidsrechter zijn hoofd zo licht als mogelijk te buigen. Zijn afkeer van de Joodse tegenstander was bij deze moslim kennelijker zo groot dat hij de mens tegenover hem niet zag maar een vijand, achterlijker had zijn reactie niet kunnen zijn.

 

Is die Egyptenaar nu een slecht mens? Is het de schuld van 'de Islam'?Nee, de man is eerder een betreurenswaardig slachtoffer van schriftgeleerden die er bij hem hebben ingepompt dat elke Jood de duivel in persoon is die bestreden dient te worden. Ook de Islam als godsdienst valt niets te verwijten, het wordt misbruikt door diezelfde schriftgeleerden. Het is helaas van alle tijden dat een ideologie of een geloof wordt misbruikt om mensen tegen elkaar op te zetten en zo de eigen macht te waarborgen of te vergroten. Maar gelukkig zeggen de beelden van die twee Koreaanse turnstertjes en de afkeurende reacties van het publiek op de actie van de Egyptische judoka meer dan duizend en een woorden van een schriftgeleerde."

 

Deel deze pagina: