Regisseur en hoofdrolspeler docu 'Schapenheld' bij vertoning in Oss

Gepubliceerd: Woensdag 27 februari 2019 21:51

Regisseur en hoofdrolspeler docu 'Schapenheld' bij vertoning in Oss

OSS – Filmmaker Ton van Zantvoort uit Heesch was vanavond zelf aanwezig bij de vertoning van zijn documentaire ‘Schapenheld’, in de Groene Engel. De film gaat over het leven van schaapsherder Stijn Hilgers die ook in Oss was.

Bij de voorstelling waren ruim tachtig mensen aanwezig. Zij konden vragen stellen aan de hoofdpersoon en  de maker van de film. 

Regisseur van Zantvoort heeft vijf jaar gewerkt aan zijn film over de schaapsherder. “Iedereen lachte mij uit omdat ik een film ging maken over een schaapsherder", vertelt Ton van Zantvoort.  "Maar ik wil juist met mijn werk laten zien welke onderwerpen onbesproken en onbekend zijn. Het is mooi dat dit onderwerp, dat eigenlijk heel klein is, ook internationale aandacht krijgt.“

De geboren Heeschenaar is druk met zijn documentaire, die in Nederland in veertig filmtheaters te zien is en het ook internationaal goed doet. Hij vindt het fijn om terug te zijn in Oss.  “De Groene Engel heeft mijn films altijd gedraaid, daar ben ik dankbaar voor. Meestal wordt je werk in je eigen omgeving pas opgepakt als het succesvol is, maar de Engel heeft mij altijd gesteund."

Schaapsherder Stijn Hilgers die de hoofdrol vertolkt in de documentaire, kijkt positief terug op de filmperiode. Hij werd tijdens zijn werd 2,5 jaar gevolgd door de regisseur.  “Door die lange periode leer je elkaar kennen en werd het op een gegeven moment normaal dat hij er altijd was. Hij voelde als een vlieg op de muur.

Hilgers vindt dat er nog veel misvattingen zijn over zijn vak. “Als mensen denken aan een herder denken ze dat dat iemand is die lekker met zijn schaapjes knuffelt. Maar het is heel hard werken voor je geld en er komt zeker meer bij kijken. De documentaire laat dat duidelijk zien.”  De film Schapenheld is morgen, donderdag 28 februari, nog een keer te zien in de Groene Engel.

Deel deze pagina: