Rancune

Gepubliceerd: Donderdag 24 mei 2018 15:36

Rancune

Zoals velen van u weten ben ik - geboren Rotterdammert - al heel lang supporter van Feyenoord. Ik neem u even mee in een stukje geschiedenis van het betaalde voetbal.

In 1983 verbaasde Johan Cruijff vriend en vijand met zijn overstap van zijn club Ajax naar aartsrivaal Feyenoord. Aan de hand van de wereldster won Feyenoord de dubbel, zowel het kampioenschap als de KNVB beker werden binnengehaald. Hij etaleerde een seizoen lang zijn nog steeds aanwezige talent. Op het veld was hij de leider, trainer Thijs Libregts had weinig in te brengen: Johan Cruijff bepaalde wie speelde en op welke plek.

Pure rancune bracht Cruijff tot zijn overstap naar Feyenoord. Het Ajax-bestuur zag geen heil in een verlenging van het contract met de inmiddels oude speler, ook trainer Aad de Mos wilde hem niet langer een basisplaats garanderen. Dit ondanks het feit dat Ajax tijdens toen net afgelopen seizoen de dubbel had binnengehaald. Natuurlijk was Johan Cruijff geen makkelijke jongen: hij had zo zijn eisen, was gruwelijk eigenwijs, streek veel mensen binnen de club tegen de haren in. De Ajax fans waren geen partij geweest in het conflict tussen trainer, bestuur en speler. Als supporter sta je dan machteloos langs de lijn, letterlijk en figuurlijk. Ze konden alleen maar lijdzaam toezien hoe deze ras-Ajacied, met al zijn verdiensten voor zijn en hun cluppie, de deur met een harde ruk achter zich dicht gooide.

Zoals velen van u weten ben ik al heel lang lid van de VVD. Ik kan me nu voorstellen wat Ajacieden in het seizoen 1983-1984 gevoeld moeten hebben....