PVV wil provinciale referendumverordening in Brabant

Gepubliceerd: Vrijdag 15 maart 2019 08:07

PVV wil provinciale referendumverordening in Brabant

DEN BOSCH - De PVV Noord-Brabant wil na de Provinciale Statenverkiezingen komen met een initiatief voor een referendum. De partij die nu met zeven zetels in de oppositie zit, vindt dat de burger onvoldoende wordt gehoord.

Volgens de partij is het doel van de referendumverordening kiesgerechtigde Brabanders én Provinciale Staten formeel de mogelijkheid geven om een referendum te kunnen organiseren voor zaken die zeer belangrijk en omvangrijk zijn.

In 2012 diende de PVV ook al een dergelijk voorstel in, dat werd toen verworpen. De PVV verwacht nu na de verkiezingen wel een meerderheid voor het voorstel.

Criteria 
Volgens de partij is de noodzaak voor een referendum ook groter geworden. Zo benoemde de provincie in 2014 democratische kwaliteit als één van de zes richtinggevende criteria voor een veerkrachtig bestuur, met als statement dat 'de representatieve democratie verrijkt moet worden met allerlei vormen van betrokkenheid.' De PVV vindt een referendum daar een perfect voorbeeld van.

Voorstel
Statenlid Van der Kammen van de PVV dient het voorstel in en hoopt het na de verkiezingen te mogen gaan verdedigen. "Daarbij reken ik op brede steun in de nieuwe Staten", aldus Van der Kammen. "Al die partijen die nu in de verkiezingstijd de burger naar de mond praten, mogen dadelijk laten zien of ze het ook echt menen".

Deel deze pagina: