Protest bewoners Piekenhoef heeft nut: plannen Havikskruid en Speenkruid aangepast

Gepubliceerd: Donderdag 29 november 2018 08:09

BERGHEM - Het protest van bewoners van de Piekenhoef in Berghem tegen de veranderde plannen heeft gewerkt. Het plan voor de straten Speenkruid en Havikskruid is aangepast. Er komen minder woningen en er komt meer groen.

Volgens de bewoners had de gemeente Oss het bestemmingsplan stiekem gewijzigd zodat er aan de straten Speenkruid en Havikskruid geen 25 koopwoningen van zes meter hoog, maar 33 sociale huurwoningen van tien meter hoog zouden komen. Buurtbewoner Ruud Maltha had uitgezocht dat er bij de gemeente Oss al in 2015 gesproken is over het wijzigen van de plannen. Pas in juli van dit jaar lazen buurtbewoners in Oss Actueel dat het bestemmingsplan was gewijzigd. "Daar is drie jaar overheen gegaan. In al die tijd heeft de gemeente ons helemaal niks laten weten. En dan doen ze het vervolgens stiekem net in de vakantietijd", sprak Maltha in oktober. Wethouder Joop van Orsouw bood toentertijd namens de gemeente Oss excuses aan en dat hij samen met buurtbewoners ging kijken naar een alternatief plan.

Nieuwe opzet
Gisteren zijn een groep buurtbewoners met de gemeente tot een akkoord gekomen. Er worden onder meer vier woningen minder gebouwd en sommige rijtjes woningen worden gesplitst waardoor er meer openheid komt. Ook worden de woningen verder van de patiowoningen in de straten te staan dan eerder de bedoeling was.
Daarnaast komt er meer openbaar groen en meer variatie in het metselwerk zodat alles er wat beter uit gaat zien. Doordat er minder woningen gebouwd worden is de doorstroming van het verkeer beter. Ook de voorziene parkeerproblemen worden voor een deel de kop ingedrukt in de nieuwe plannen.

Drie huishoudens aan het Knopkruid zijn nog niet akkoord met de plannen voor 'hun' kant van de Havikskruid, waardoor dat gedeelte nog niet definitief veranderd is (zie afbeelding onder). Desalniettemin is de rest van de buurt tevreden met de veranderde plannen.