Pop-Art kunst in Lithoijen.

Pop-Art kunst in Lithoijen.

zo 20 jan t/m

zo
17 mrt

Pop-Art kunst in Lithoijen.

Pop-Art kunst bij galerie Sous-Terre Lithoijen.
Op zondag 20 januari 2019 tussen 13.00 uur en 17.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de Pop-Art expositie met kunstwerken van: Harold Aspers, Claus Costa, Alfred Degens en Ad van Hassel.  Iedereen is hierbij van harte welkom. Op zaterdag 19 januari 2019 tussen 13.00 uur en 17.00 uur is de voorbezichtiging. Voor degene die tijdens het openingsweekend verhinderd zijn, de expositie duurt tot en met 17 maart 2019.
Wat is Pop-Art?
Pop-Art is afgeleid van het Engelse 'Popular Art', ook wel vertaald als ‘volkskunst’. Het is een stroming in de moderne kunst, die aan het einde van de jaren ’50 van de twintigste eeuw in Engeland en de Verenigde Staten is ontstaan. Pop-Art toont dingen uit het dagelijks leven waar je meestal niet bewust naar kijkt. Bij Pop-Art wordt elke emotionele relatie van de kunstenaar met het kunstwerk voorkomen. Het werk blijft met opzet inhoudsloos. Veel Pop-Art werken zijn op de eerste plaats decoratief en hebben niet of nauwelijks een diepere boodschap. De Pop-Art kunstenaar wil niet de indruk wekken dat het kunstwerk handwerk is. Daarom is vaak gebruik gemaakt van onpersoonlijke, mechanische druktechnieken uit de reclame, zoals de zeefdruk, of wordt met rasters en fotografische procedés gewerkt. De keuze voor alledaagse onderwerpen werd vaak benadrukt door een scherpomlijnde, fotografische weergave met aandacht voor details. Fotomontage, collage en assemblage is veelvuldig toegepast.
 
Hoe is Pop-Art ontstaan?
Pop-Art is een kunststroming die voortkwam uit de tijdgeest, namelijk die van de vrijheid. Pop-Art reageert op de oppervlakkigheid, die in de ogen van de kunstenaars bezit had genomen van de consumptiemaatschappij. Zij zetten zich af tegen de heersende ideeën over kunst. Er werd zichtbaar gemaakt hoe het individuele smaakgevoel wordt beïnvloed door beelden uit de reclame- en televisiewereld, strips, kranten, tijdschriften, pin-ups, film en popmuziek. Sommigen maakten kolossale werkstukken, of vervaardigden eindeloze reeksen identieke portretten.  Pop-Art is het in beeld brengen en de verheerlijking van de consumptiemaatschappij met behulp van alledaagse afbeeldingen en triviale voorwerpen. Alledaagse gebruiksvoorwerpen uit de consumptiemaatschappij, massaal vervaardigde serieproducten, alle mogelijke reproduceerbare objecten worden als motieven aanvaard in de kunst. Afbeeldingen van algemeen bekende beroemdheden als Elvis Presley, David Bowie en Marilyn Monroe, maar ook soepblikken, spaghettiverpakkingen, colaflessen en andere supermarktproducten konden in de kunstwerken als onderwerp uitgebeeld worden. Denk daarbij aan het werk van Andy Warhol. De Pop-Art-beweging stond dichter bij het leven en was het veel platter dan de werken die daarvoor werden gemaakt. Bij meerdere Pop-Art kunstenaars speelde de ironie een grote rol in hun werk.
 
Kenmerken van Pop Art
Belangrijke kenmerken van Pop-Art zijn: figuratief, ironie en humor, fel en contrastrijk, decoratieve en egale vlakken, vervreemding door vergroting of herhaling, of door gebruik van ongebruikelijke materialen. Het heeft veelal een collageachtig uiterlijk, zowel in twee- als driedimensionale beelden. Er wordt speels gebruik gemaakt van de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. Beeldende middelen worden gebruikt zoals bij reclame, film, televisie, affiches en strips. Daarnaast worden commerciële materialen en voorwerpen, wegwerpartikelen en producten uit het leven van alledag gebruikt.
 
Vaste collectie.
Naast de kunstwerken van de exposerende kunstenaars beschikt galerie Sous-Terre over een grote vaste collectie van meer dan 1000 schilderijen en ruim 2000 sculpturen van door haar vertegenwoordigde kunstenaars. Deze kunstwerken worden op een overzichtelijke manier gepresenteerd in de binnenruimte van 1000 m2 en het beeldenpark van 30.000 m2. Kortom, het is beslist de moeite waard om een bezoek aan deze galerie te brengen. 
 
DE KUNSTUITLEEN VAN SOUS-TERRE: BIJNA TE MOOI OM WAAR TE ZIJN
Kunst lenen was nog nooit zo makkelijk en goedkoop. Bij Sous-Terre betaalt u geen huur, maar spaart u 1% per maand over de waarde van het kunstwerk dat u leent. Uw volledige inleg wordt een spaarbedrag, dat u op ieder moment vrij kunt besteden in onze galerie. U kunt net zoveel werken in bruikleen krijgen als u wilt en u kunt onbeperkt wisselen. Omdat u tijdens de leenperiode tot het moment dat u tot aankoop overgaat geen huur hoeft te betalen, hebt u de kunstwerken in feite gratis in huis gehad.
Medewerkers van Sous-Terre krijgen weleens de vraag: wat zit hierachter?  
Het antwoord is: niets. Sous-Terre beschouwt de kunstuitleen als een investering in de toekomst. Door geen huur te vragen stellen zij hun klanten in staat laagdrempelig in te stappen bij het kopen van kunst. De extra moeite hebben zij er graag voor over.
 
Webshop.
Via www.kunstwebwinkel.com of www.galerie-sous-terre.nl kunt u de hele collectie van galerie Sous-Terre 24 uur per dag online bekijken en bestellen.
 
Overige informatie.
De galerie is gevestigd aan de Batterijstraat 23a te Lithoijen ( gem. Oss ) en is van vrijdag t/m zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur geopend. Van maandag tot en met donderdag op afspraak ( 0412-482159 / info@galerie-sous-terre.nl ). Voor meer informatie: www.galerie-sous-terre.nl
 
 

Gerelateerde agendaitems

Carnaparty. vr 22 feb
Kidscarnabal. za 23 feb
Film, Werk ohne Autor. zo 24 feb t/m di 26 feb
Cursus AED. di 26 feb
Film, Schapenheld. wo 27 feb t/m do 28 feb
Osse Carnaval 2019. vr 01 mrt t/m di 05 mrt
Jeugd Carnaval. vr 01 mrt t/m di 05 mrt
Coming Fout! za 02 mrt
Carnaparty. vr 22 feb