Personele wijzigingen Osse politiek

Gepubliceerd: Woensdag 09 november 2016 17:09

Personele wijzigingen Osse politiek

Columnist Gebert Lucassen over de veranderingen in de Osse raad door vertrekkende politici.

"Het reces is voorbij. Enkele Osse raadsleden promoveren naar de eredivisie van de politiek. Lilian Marijnissen en René Peters staan allebei op een prachtige 3e plaats op de (concept) kandidatenlijst voor de tweede kamer. Ik vind dat een verstandige keuze van SP en CDA. Deze 2 tegenspelers in de Osse politiek lijken tot elkaar veroordeeld. Toch denk ik niet dat ze zullen carpoolen naar Den Haag. Het zou zo maar kunnen dat Lilian vaAK de auto en René meestal de trein pakt. 

Een 3e plaats schept hoge verwachtingen. Een hoge plaats op de lijst betekent vaak een belangrijk woordvoerderschap en kan zelfs een plaats in het nieuwe kabinet opleveren.  Ik ga ervan uit dat ze allebei hun Osse roots niet zullen vergeten.

Het zou zo maar kunnen dat het opvallende raadslid Joop van Orsouw(Beter Oss)  ook op een verkiesbare plaats komt bij 50 plus.  Mijn glazen bol zegt dat hij op plaats 5 komt.
Henk van Gerven(SP) staat vooralsnog op plaats 17. Dat is volgens mij geen verkiesbare plaats maar wie weet gaat het SP-congres een ondeugende actie uithalen door hem hoger op de lijst te zetten. GroenLinks zal niet met een Osse verrassing komen. Met de PvdA weet je het nooit. Ehssane Gounou straalt genoeg ambitie uit en Den Haag zou Hendrik Hoeksema heel goed kunnen gebruiken. 

Voor het CDA is het een puzzel om de vacante plaatsen in te vullen vooral nu fractievoorzitter Jolanda Schneider onmiddellijk stopt in de Osse politiek. Dit besluit komt wat mij betreft uit de lucht vallen. Mijn indruk is dat zij het raadswerk en fractievoorzitterschap(echt een zware verantwoordelijkheid) heel goed wilde doen. Ze ging altijd voor een 8 en dan vraag je regelmatig teveel van jezelf naast een verantwoordelijke baan bij de Provincie en een opgroeiend gezin. Het is haar gelukt de CDA-fractie in rustig vaarwater te krijgen. Wat mij betreft te rustig maar na de woelige jaren onder de vorige fractievoorzitter was dat misschien wel wat het CDA nodig had.

Hoe zal het CDA dit oplossen? Ze zitten daar vast niet op mijn advies te wachten. Daarom extra leuk om mijn glazen bol op te poetsen. Hanneke Smits is nu plaatsvervangend fractievoorzitter maar is de logische keuze om René Peters op te volgens als wethouder. Hoogste tijd voor een vrouwelijke wethouder die ongetwijfeld hartelijk zal worden ontvangen door de coalitie-wethouders. Misschien komen er ook nog enkele verschuivingen in de portefeuilles tussen de wethouders.

Wie fractievoorzitter CDA? Van de huidige fractie vind ik Hanneke Smits en Mari van Kilsdonk zeer geschikt. De rest niet. Hanneke wordt wethouder dus blijft Mari over. Ik ben bang dat hij nee zal zeggen vanwege zijn drukke varkenshouderij. Ik hoop toch dat hij het een kans wil geven. Kan hij tegelijkertijd overschakelen naar een kleinschaliger biologisch boerenbedrijf. Het nieuwe raadslid wordt Dick Voskamp. Hij heeft veel ervaring met leiding geven opgedaan in zijn werkzame leven en zou dus ook een geschikte fractievoorzitter kunnen zijn. Ben benieuwd met welke oplossing CDA komt."

Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: