Osse kermisfeesten mogen van rechter doorgaan maar dan zonder muziek

Gepubliceerd: Vrijdag 10 augustus 2018 13:48

Osse kermisfeesten mogen van rechter doorgaan maar dan zonder muziek

OSS – De Osse kermisfeesten mogen doorgaan, maar dan wel zonder muziek. De voorzieningenrechter in Den Bosch heeft vrijdagochtend de nieuwe gemeentelijke vergunning voor de feesten getorpedeerd en gaf de bewoners gelijk. 

De gemeente Oss gaf twee weken geleden een nieuwe vergunning af voor de kermisfeesten. Daarin stond dat het muziekevenement gewoon mag doorgaan, maar dan wel onder scherpere voorwaarden dan in de eerdere vergunning was geformuleerd. De uitspraak van de rechter was vrijdagmiddag kort. Aankomende dinsdag staat de hele uitspraak op papier.

De gemeente Oss werd vrijdagochtend door de rechter flink ondervraagd en maakte het de advocaat van de gemeente flink lastig. De rechter vroeg zich onder meer af waarom de vergunning pas op 12 juni is aangevraagd. ‘Eerdere zittingen waren al in mei’ merkte de rechter op. Ook gaf de rechter aan dat uit een rapport zou blijken dat mensen thuis nu dubbel zo hard zouden moeten praten om zich verstaanbaar te moeten maken. “Dat is iets anders dan een goed gesprek, toch?”, aldus de rechter.

Omwonenden klagen al jaren over geluidsoverlast tijdens de feesten en zijn helemaal klaar met de geluidsoverlast. Zij gingen dan ook tegen de nieuwe vergunning in beroep.

Maatregelen
De advocaat van de gemeente liet weten dat alle maatregelen die getroffen konden worden door de gemeente, getroffen zijn. “In andere zaken in Nederland was dat niet het geval.” De gemeente stelde in de nieuwe vergunning de geluidsnorm van de muziek op 90 decibel. Met een tactische opstelling van het muziekpodium, geluidwerende schermen en gerichtere speaker moet de geluidsoverlast volgens de gemeente worden aangepakt.

Andere locatie?

Tijdens de zaak werd er ook gesproken over een andere locaties. Volgens de gemeente is er geen alternatieve locatie te vinden. 'Maar als je halverwege juni gaat kijken, dan kan ik me voorstellen dat je geen locatie meer kan vinden', aldus de rechter. Horecaman Pierre Vink: 'De Heuvel is echt een familieplein waar mensen op een terrasje zitten. De Eikenboomgaard is een uitgaansstraat. Er is geen alternatief plein te vinden.'

Duizenden Ossenaren maakten zich sterk voor de kermisfeesten. Ruim 4.400 mensen tekenden een petitie voor het behoud van de kermisfeesten.


Deel deze pagina: