Osje en chocola voor initiatiefnemer doneeractie die 249.661 euro opleverde

Gepubliceerd: Woensdag 10 oktober 2018 11:06

Osje en chocola voor initiatiefnemer doneeractie die 249.661 euro opleverde

OSS - De doneeractie voor de slachtoffers en nabestaanden van het treinongeluk bij Oss-West op 20 september heeft uiteindelijk 249.661 euro opgeleverd. Van de opgehaalde 263.990 euro die opgehaald werd is ruim 14.000 euro naar de site Doneeractie.nl gegaan, maar dat bedrag had nog veel hoger kunnen zijn. Initiatiefnemer Nick Nietveld werd ondertussen vanmorgen in het zonnetje gezet.

"Ik had een knoop in mijn maag toen ik het hoorde en ik wilde iets doen", vertelde Nietveld vanmorgen in het Osse gemeentehuis bij de persconferentie van Stichting Treinongeval Oss. "Ik ging op internet zoeken en kwam op crowdfunding uit." Het doel was om 60.000 euro in te zamelen, maar dat werd flink overtroffen.  "We hebben de warmte van Nederland kunnen voelen", zegt Nietveld. In totaal haalde de actie 263.990 euro op via de site Doneeractie.nl. Die site vraagt normaal voor de ondersteuning en het gegeven podium een groter bedrag, maar de site verhoogde de korting naar 60 procent. "Een prachtig gebaar." Nietveld werd door wethouder Frank den Brok bedankt voor de bewezen diensten. Hij kreeg chocola en een Osje voor zijn dochter. "Kippenvel. Dit had ik niet verwacht, maar ik ben heel blij dat ik iets heb kunnen doen."

Arno Smits is voorzitter van Stichting Treinongeval Oss. In het bestuur zitten Nietveld, Peter Taylor Parkins, Petra van Teeffelen en Patrick van Pinxteren. "Iedereen wilde direct meehelpen", vertelde Smits. Op 4 oktober was de stichting een feit. Naast het geld van de doneeractie beheert de stichting ook het geld van de Facebook-actie 'Veiling voor de slachtoffers in Oss' van Mark Majoor en de 526.25 euro van de collectebus in het gemeentehuis. Wat er met het geld gaat gebeuren is nog niet bekend. Er is nog geen contact geweest met de getroffen families. "Die zitten in een heel ander proces. Wanneer zij willen, hebben we contact. Wij zijn het doorgeefluik van 16.000 doneerders, meer niet", aldus Smits.