Opstelling gemeenteraad Oss

Gepubliceerd: Woensdag 24 augustus 2016 15:45

'Coach' Gebert Lucassen heeft weer een vlijmscherpe analyse gemaakt van de Osse gemeenteraad. Wie heeft zich 'in de basis' gespeeld en wie komt er op de reservebank?  {jcomments on}

 

 

"Het lijkt komkommertijd maar ook in de Osse politiek is dat niet het geval. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan concrete plannen voor verbetering centrum Oss. Vanaf 5 september is het reces voorbij. Ik ga ervan uit dat fracties snel daarna op de hoogte worden gesteld over de stand van zaken. Ik kan nauwelijks wachten tot het oude V&D-pand plat gaat.

Hier is mijn opstelling van de Osse gemeenteraad over de periode voor het reces 2016. Wie vielen er op of juist niet en waarom?

Reserves: Lilian Marijnissen(SP) was wel aanwezig tijdens gemeenteraadsvergaderingen maar voerde nauwelijks het woord. Het lijkt erop dat ze aan het warmlopen is voor de overstap naar het nationale elftal in de tweede kamer.  Alfons Prinssen(VDG) Is gestopt met commissievoorzitterschap maar nog wel fractievoorzitter. In deze rol scoort hij nauwelijks en steeds meer fractiegenoten rennen voor hem uit.  Frans Molenkamp(D66) en Henriëtte Renders(D66) verdelen steeds meer taken waardoor ze beiden individueel minder opvallen.  Jolanda Schneider(CDA) heeft rust in haar fractie voor elkaar gekregen. Dat is best knap want de vorige raadsperiode leek het CDA vaak los zand. Die rol is nu door de VDG overgenomen. Het CDA valt nauwelijks op, komen in de gemeenteraad niet met initiatieven. Ze beperken zich tot verdedigen en staan snel op de rem bij voorstellen andere fracties, zelfs bij ontwikkelingen centrum.

Doelman: Berry van de Burgt(VDG). Om hem kom je niet gemakkelijk heen. Is inmiddels commissievoorzitter geworden. Straalt ambitie uit en weet steeds gemakkelijker de interruptiemicrofoon te vinden. Hij overspeelde zijn hand bij huisvesting statushouders in Herpen maar daar zal hij vast van leren.

Verdediging: Hanneke Smits(CDA) is inmiddels de meest ervaren commissievoorzitter. Ze probeert in die rol niet op te vallen en dan doe je het goed. Ze blijft een belangrijke olievrouw in de Osse gemeenteraad. Thijs van Kessel(VVD) staat op een positie waar hij niet altijd op zijn gemak is. Hij is meer een aanvaller maar moet nu eenmaal verdedigen omdat VVD in de coalitie zit. Zijn strategische keuzes pakken nog niet altijd goed uit maar hij zal voor verrassingen blijven zorgen.  Willeke Verhagen(VDG) is ook een olievrouw. Zij voert het woord over het belangrijke centrumdossier en stukje bij beetje lijkt het balletje haar kant op te rollen.

Middenveld: Dolf Warris(GroenLinks) zorgt bij ieder onderwerp voor een verfrissend geluid met verschillende invalshoeken. Is steeds minder aanvallend. GroenLinks stemde als oppositiepartij zelfs voor de voorjaarsnota. Martijn Tonies (SP) blijft de onbetwiste nummer 1 op twitter. Kijkt altijd verder dan de grenzen van Oss. Marie-Therese Janssen(SP) voert meestal het woord over de sociale speerpunten van de SP. Zij is scherp strijdbaar met een grote overleg-glimlach. Weet regelmatig wethouder Peters te verleiden tot een positief advies over SP-moties. Nu de CDA-fractie nog.. Ehssane Gounou(PvdA) is de ene keer vlijmscherp en de andere keer poeslief. Ze worstelt met de gunfactor. Wil graag scoren maar schiet ook regelmatig  hoog over.

Aanval: Joop van Orsouw(Beter Oss en/of 50 Plus?) blijft een grote dossierkenner die niet vies is van een overtreding. Hij incasseert soms een gele kaart en gaat vrolijk door met aanvallen. Iris van Dinther(PvdA) krijgt veel meer ruimte dan in zijn vorige fractie en neemt die. Ook hij is een dossierkenner die voor windmolens vecht.  Nurettin Altundal(SP) valt steeds meer op als klassieke SP-aanvaller op links. Op twitter roert hij zich als tegenstander van Erdogan. In commissie en gemeenteraad maakt hij gebruik van zuigende interrupties op zoek naar coalitie-bloed."

Wordt vervolgd,  Gebert Lucassen.

Deel deze pagina: