Op naar de verkiezingen in 2017 en 2018

Gepubliceerd: Vrijdag 06 januari 2017 14:26

Op naar de verkiezingen in 2017 en 2018

Columnist Gebert Lucassen blikt vooruit naar de verkiezingen van 2017 en 2018. Wat kunnen we volgens hem verwachten?

Bijna iedereen weet dat we in maart naar de stembus mogen voor de Tweede Kamer verkiezingen.  Dit keer voor Oss extra interessant vanwege twee bronzen kandidaten die een belangrijke rol gaan spelen in de campagne:  Lilian Marijnissen (SP) en René Peters(CDA).
Veel minder bekend is dat er een jaar later al gemeenteraadsverkiezingen zijn. Maart 2018 is echt niet ver weg. Normaal gesproken is er dan politiek een beleidsarm jaar waarin geen grote plannen worden gemaakt. Op de winkel passen en geen gekke dingen doen die stemmen kunnen kosten is meestal het devies. Dit jaar zullen Osse politici daar niet mee wegkomen want inwoners willen concrete positieve veranderingen zien in het centrum van Oss.  Natuurlijk het liefst zonder of een grote metamorfose van het zwaar gedateerde ex V&D-pand.
Dit jaar zal bekend worden of de PVV mee gaat doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. Na de Tweede Kamer zullen we waarschijnlijk duidelijkheid krijgen of er Ossenaren te vinden zijn die zich kandidaat willen stellen voor deze partij. De Osse politiek zit daar vast niet op te wachten maar politici zullen daar serieus rekening mee moeten houden.
De verhoudingen in de Osse gemeenteraad lijken goed. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst (geen receptie want het college gaat dit keer niet in een rijtje staan) zal heel wat geknuffeld worden ook tussen coalitie en oppositie. Nu de verkiezingen dichterbij komen zal de neiging tot profileren in dit nieuwe jaar groter worden.
De SP lijkt een record artikel 41 vragen stellen te gaan breken tijdens deze raadsperiode. Joop van Orsouw is in 2016 duidelijk milder geworden. Dat was niet genoeg om een verkiesbare plaats op de kandidatenlijst van 50-plus te veroveren. Beter Oss zal dus wel blijven bestaan en niet opgepimpt worden naar 50-plus .  D66, PvdA en GroenLinks hebben als oppositie partijen voor de laatste programmabegroting gestemd. Van deze 3 partijen verwacht ik creatieve initiatiefvoorstellen in 2017.
VDG en VVD zullen gezamenlijk de Maashorst willen bevrijden van wilde dieren omdat zij vinden dat de mensen daar bedreigd worden in recreatieve mogelijkheden. Juist  dit dossier maakt duidelijk dat de invloed van Oss zeer betrekkelijk is. Steeds meer zijn we afhankelijk van regionale samenwerkingsverbanden. Dat is meestal maar goed ook maar democratische controle wordt lastiger.
Het CDA heeft een lastig jaar voor de boeg met een nieuwe wethouder die niet woont in onze gemeente . De Osse Hanneke Smits is voor de tweede keer afgevallen als kandidaat-wethouder.  Haar eigen partij bezorgde haar een ijskoude douche. Een warm bad van de andere partijen compenseert dat gedeeltelijk maar is dat genoeg om het CDA zonder brokken de finish te laten halen?
Terwijl ik dit schrijf is het Driekoningen dus het kan nog net:  ik wens iedereen een liefdevol, inspirerend en groen 2017.
Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: