Met ruzie in de politiek komt centrum Oss niet verder

Gepubliceerd: Dinsdag 20 juni 2017 16:57

Met ruzie in de politiek komt centrum Oss niet verder

Onderling geruzie in de Osse politiek is niet goed voor de centrumplannen, stelt columnist Gebert Lucassen.

Onder de gordel
De SP probeert wethouder Gé Wagemakers pootje te lichten door stoten onder de gordel uit te delen. SP fractievoorzitter Jan Zoll : ‘Je vraagt je af wiens belangen wethouder Wagemakers verdedigt: die van de gemeente of die van de Van Deursen Group. Het moet duidelijk zijn dat de gemeente Oss geen pinautomaat is voor de belangen van een vastgoedeigenaar.’  Dat is nogal een beschuldiging die niet hard te maken is en lijkt te zijn ontstaan omdat de SP niet tevreden was over antwoorden op vragen die schriftelijk zijn gesteld.

Onnodige tweedeling
Als je niet tevreden bent over een antwoord van het college kun je een mondelinge toelichting vragen tijdens een commissie- of gemeenteraadsvergadering.  Op die manier ontstaat dan een openbaar debat waar DTV en Brabantsdagblad ongetwijfeld verslag van zullen doen. Dat lijkt me helderder voor de inwoners van Oss dan het geruzie dat nu is ontstaan. Jammer dat de SP voor de zoveelste keer het subjectieve enquête wapen inzet. Dit zorgt voor een onnodige tweedeling terwijl juist een breed politiek draagvlak wenselijk is voor de toekomst van het Osse centrum.

Vertrouwelijk bijgepraat
Op haar site geeft de SP een toelichting. ‘De fractievoorzitters (dus niet de hele gemeenteraad) worden af en toe vertrouwelijk bijgepraat over het verloop van onderhandelingen.’  Dat ‘vertrouwelijke bijgepraat’  heb ik een bloedhekel aan maar de politieke partijen inclusief de SP gaan hier helaas meestal in mee. Nu lijkt het alsof de SP vertrouwelijke informatie gebruikt bij het opstellen van de enquête. De SP kan er ook voor kiezen om een extra raadsvergadering of interpellatie te verzoeken. Ik betreur het zeer dat er allerlei verhalen gonzen door de stad terwijl er geen helder openbaar politiek debat over wordt gevoerd.

Cultuurvisie
De SP concludeert op haar site: ‘Als de plannenmakers werkelijk geïnteresseerd zouden zijn in het wel en wee van de cultuur is Oss in het algemeen en de bibliotheek met het stadsarchief in het bijzonder, dan zou een nieuwe cultuurvisie een eerste goede stap zijn voordat er veel gemeenschapsgeld wordt gestoken in een particulier pand.’  Dit vind ik een vreemd standpunt. Er zijn juist veel mensen uit de cultuurwereld zelf gekomen met plannen voor het centrum. Dat vind ik een sterk punt. Mede dankzij de oppositie van de SP zijn de bezuinigingen op cultuur in Oss gedeeltelijk teruggedraaid. Ik zie prima ontwikkelingen waar de visie vanaf spettert bij ‘de Lievekamp’, ‘Jan Cunen’, ‘De Muzelinck’ en de bibliotheek. Helaas is de kou bij ‘De Groene Engel’ nog steeds niet uit de lucht. Of zijn de fractievoorzitters hierover ook vertrouwelijk  over ingelicht?

September?
Met dit soort geruzie komt het centrum niet verder. Het lijkt erop dat het debat in de gemeenteraad over dit onderwerp pas in september zal plaats vinden. Dat is veel te laat. Is er echt geen politieke meerderheid te vinden om dit voor het reces af te handelen? Of worden we allemaal graag de hele vakantieperiode lastig gevallen door een  enquête van de SP?

Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: