Loempiamonopolist?

Gepubliceerd: Donderdag 08 juni 2017 14:08

Loempiamonopolist?

Columnist Robert-Jan Steegman vraagt zich af of er in Oss een monopolie bestaat voor het verkopen van loempia's.

Twee jaar geleden had ik het in deze column over de loempiakraam 'tegenover de Arons'. De ondernemer schakelde de publieke opinie om zijn vergunning verlengd te krijgen, ondanks het feit dat dit formeel niet meer mogelijk was. Willens en wetens had de ondernemer het hierop aan laten komen. Gesteund door enkele oppositiepartijen kreeg hij zijn zin en verlengde de gemeente zijn vergunning.
 
Deze week viel mijn oog op het bericht dat de zoon van ondernemer, die zijn vader inmiddels is opgevolgd, tegenover de kraam een ruimte heeft gehuurd en voortaan van daaruit loempia's gaat verkopen. Hij anticipeerde op het feit dat de vergunning binnen enkele jaren gaat verlopen. Prima, dat is ondernemerschap. Terloops merkte hij op dat er een verzoek bij de gemeente lag om te voorkomen dat een andere kraam zijn plaats zou innemen. Men had volgens hem al positief gereageerd.
 
Daar brak mijn klomp. Is het opeens de taak van de gemeente om een ondernemer te beschermen tegen concurrentie? En dan uitgerekend een ondernemer die zijn positie heeft opgebouwd door op goedkope wijze - vanuit een kraampje - tegen lage prijzen loempia's te verkopen terwijl zijn concurrenten dure panden moesten huren? Slim om het te proberen, maar ik mag toch hopen dat de gemeente hier niet in meegaat.

Deel deze pagina: