Lieve Efteling……

Gepubliceerd: Woensdag 30 januari 2019 20:19

Lieve Efteling……

Ik ben nu bijna 47 jaar en de tijd van de schommelschuitjes, het bolderkarretje met broodjes, zwemmen in de open lucht, picknicken met papa en mama ligt al ver achter ons. De Efteling is met haar tijd meegegaan. Het sprookjesbos is er dan nog wel gelukkig, en ook al doet het voor de meesten waarschijnlijk wat oubollig aan, ik weet zeker dat er nog kinderen hun ogen uitkijken daar. Daar kan geen moderne attractie tegenop voor de peuters en kleuters denk ik. Ik weet zelfs nog dat ik nachten erna nog wakker schrok van het spookslot, en van de wolf die bij grootmoeder aan de deur stond. Maar goed, tijden veranderen.

Met een groot gezin betaal je tegenwoordig zonder spaarkaart van een of andere supermarkt zo’n enorm godsvermogen om bij jullie vele uren in de rij te mogen staan dat het voor de gemiddelde Nederlander sowieso niet meer aantrekkelijk is om een dagje Efteling te plannen. Ik denk dat ik met een dagje Amsterdam met het gezin minder kwijt ben en dan komen we na een enerverende dag zonder belachelijke wachttijden allemaal knetterstoned terug! Mét tattoos en piercings en kan de oudste zoon zich ook nog even laten aftrekken voor het geld wat over is terwijl wij een frietje eten. Tóch nog even die fijne kriebel in de buik van vroeger in de Python! Maar dat terzijde…..

Mij is ter ore gekomen dat u het Carnavalsfestival gaat aanpassen. Welnu, dat is voor mij een mooie gelegenheid om eens het een en ander met u te bespreken: Zelf lijd ik aan morbide obesitas, als mijn BMI nog 10 punten hoger wordt, val ik in de categorie “wonderen der natuur, die eigenlijk allang gestorven moesten zijn aan hartfalen”. Als jullie dan tóch ‘t een en ander aan gaan passen, is het dan een leuk idee om Holle bolle Gijs een update te geven? Ik, en vele gezellige dikkerds met mij horen deze naam te kust en te keur wanneer wij vernoemd of geroepen worden door deze en genen. Dat ervaren wij –meestal- als storend en kwetsend. Het tentoonstellen van dikke mensen als veelvraat in de vorm van H.B. Gijs vinden wij dan ook niet gepast. Een alternatief?

Schrale Sjakie mag of kan ook niet want dan stoot je waarschijnlijk weer anorexia-patiënten voor het hoofd. Enne, moet het dan per se ook een man zijn? Waarom niet een vrouw, of wordt het dan een stereotype voor vrouwelijke veelvraten? Ik zou Holle bolle Gijs of Dikke vette Dienie dan ook liefst met een perfecte BMI terug zien in jullie park en dan met een daar bij passende naam. Misschien zelfs als pre-op trans, of als onzijdig? Misschien moet u Gijs helemaal afschaffen en gewoon vervangen door zuigende prullenbakken in kekke Eftelingkleurtjes? Ben je van het hele gezeik af! En van de magie van uw park, maar dat terzijde!

En wat te denken van Pardoes of Pardijntje? Omdat zij getooid zijn in een narrekap, of iets wat daar voor door moet gaan, worden zij al gauw als paljas of joker gezien, wat van vroeger uit natuurlijk van huis uit, de dorpsgekken waren, of de geestelijk minder bedeelden. Dat is uit den boze, en dat kan écht niet meer in deze tijd! Misschien moeten we die rare hoedjes dan ook maar afschaffen? Bovendien zou ik willen pleiten om één van de twee ex-paljassen een andere kleur te maken. Dit in verband met de diversiteit. Let op: géén neusringen of oorbellen anders verwijzen we weer naar het slavenverleden. Nu weten wij allemaal wel dat ikzelf of u en uw medewerkers nooit geen slaven hebben gehouden, en dat de meeste bezoekers ook nimmer slaaf zijn geweest, maar toch! Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn.

De wolf is trouwens weer van harte welkom terug in Nederland dus misschien moet zijn rol van minder agressieve aard worden in jullie park? Over de Indische waterlelies vliegt nog steeds een Fakir met een fluit, veel Indiërs voelen zich wellicht gekwetst door dit stereotype? Kleine mensen worden nog steeds kabouter of dwerg genoemd door anderen. U draagt met uw park niet echt bij aan de acceptatie van kleine mensen vind ik. Met de relatief nieuwe achtbaan de Baron verheerlijkt u het winnen van fossiele middelen die steeds sneller uitgeput raken, dit kan en mag niet langer in Nederland hoor! Daarbij verbruikt uw park sowieso meer stroom per dag dan mijn hele woonwijk in één maand! Beseft u dat wel? Misschien is het beter het hele park te sluiten, te beginnen met die verrekte stoomtrein?

Enne…..wat te denken van uw lakeien? Vind u dat zelf niet kwetsend? Mensen die maar denken te moeten buigen als een knipmes voor alles en iedereen? Dat is toch nergens voor nodig? We zijn als mens toch gelijkwaardig aan elkaar, niet dan? Buigen of onderdanig gedrag naar anderen die zich superieur voelen ten opzichte van anderen….het kan niet en het mag niet meer, punt!

Over buigen als een knipmes gesproken…..als u niet met mijn geweldige suggesties uit de voeten kunt, dan kunnen we misschien afspreken dat we dan de rest ook maar gewoon laten zoals het was? Is voor iedereen misschien wel zo fijn! Dus een chinees is geel met spleetoogjes, een eskimo wit met spleetoogjes, een Afrikaan zwart met oorbelletjes en kroeshaar, en de domme Hollanders blijven gewoon staan met klompjes aan en een ouwe kaas onder de arm? Akkoord?

Maar als we dan tóch gaan buigen voor alles en iedereen die zich beledigd voelt of aanstoot neemt dan zou ik het hele carnavalfestival maar afbreken en vervangen door poppetjes in allerlei verschillende kleuren, hoe diverser hoe liever! Enne, geen grappen naar dikke mensen, korte mensen, lange mensen! Een kwart in burgerkleren, een kwart in Gucci met nektas of bontkraag, een kwart met hoodie en scooter en een kwart met rollator. En dat irritante deuntje? Afschaffen! Het schijnt dat rapper BOEF een van de beste muzikanten is van Nederland, dus klap er dit jaar maar zo’n BOEF-track bij dan zijn we weer helemaal up to date en swag!

Gegroet,
De grote boze zeikerd!

Ps. Is er nog te praten over een financiele vergoeding ivm met mijn gekwetstheid?

Deel deze pagina: