Jureren bij de Knorrepotten

Gepubliceerd: Maandag 27 februari 2017 07:33

Jureren bij de Knorrepotten

Columnist Gebert Lucassen beoordeelt dit keer niet de gemeenteraad maar de carnavalsoptocht van de Knorrepotten (Haren).

Zaterdag 25 februari was ik jurylid bij de carnavalsoptocht in Haren, natuurlijk gemeente  Oss. Ooit ben ik gevraagd door mijn buurman in de Osse gemeenteraad Roel v.d. Camp. Sindsdien fiets ik iedere carnavalszaterdag naar Haren samen met Hanneke Smits(raadslid CDA) en Willeke Verhagen(raadslid VDG). Deze keer alleen met Willeke.
Met de wind in de rug via een groene route zijn we snel in Haren. Onderweg bespreken we in vogelvlucht wat Osse actuele politieke zaken met een glimlach. Fietsen gratis parkeren bij gemeenschapshuis in het centrum. Daarna wandelen naar een bekende rotonde waar we hartelijk worden verwelkomd door een vertegenwoordiger van carnavalsvereniging ‘de Knorrepotten’. We ontvangen de invullijst met de laatste instructies.
Dit jaar zijn er 26 deelnemers. Meer dan vorig jaar. Er zijn verschillende  categorieën zoals loopgroepen jeugd/volwassenen en wagens Haren/buiten Haren. Als jurylid hoeven we daar niet op te letten. Wij geven 3 rapportcijfers aan iedere deelnemer op de onderdelen ‘idee’, ‘uitvoering’ en ‘algemene indruk’. Kortom een overzichtelijke heldere taak.
De optocht begint altijd om 12.41 uur. We wandelen tot aan de dijk om vast een eerste indruk te krijgen. Daarna weer terug om ons te installeren op ons vaste stekkie aan het begin van de route. Op deze oprit krijgen we altijd thee/koffie van aardige Harense inwoners.  Ik neem me voor om volgend jaar ‘Osse Trotse’ mee te nemen als traktatie.
De startvolgorde klopt dit jaar niet helemaal dus is het goed opletten omdat de meeste deelnemers twee nummers hebben. Het tweede nummer is voor de optocht in Megen later op de dag.  Ik geniet het meest van de loopgroepen. Ze zijn  origineel  en briljant humorvol: kledingrek met pakken, Chinees die verkeerd gevallen is,  ‘Wij spore nie’ met leuke act. Van wagenbouwers horen we klachten dat er steeds minder bouwlocaties zijn. De mooiste wagen komt uit Haren van ‘Nie te houwe’.
Dit jaar vallen sommige wagens op door teveel herrie. Zal voor volgend jaar vast een aandachtspunt worden. Alcohol op en rond de wagens mag niet maar is lastig te handhaven. Ik geef  forse strafpunten zodra ik alcohol constateer.  Na afloop drink ik een paar pilsjes en dan fiets ik met wind tegen terug naar Oss. Als eenzame fietser want zoals ieder jaar blijft Willeke nog even hangen in Haren.
Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: