Iconische Poort(en)

Gepubliceerd: Woensdag 18 juli 2018 09:56

Iconische Poort(en)

De entree naar de Maashorst moet een internationale allure krijgen. De Natuurpoort moet iconisch worden, las ik een paar weken geleden in de krant.

Er zijn 2 varianten; één van die varianten is een wild plan op ruim 20 meter hoogte, maar dat past niet in het bestemmingsplan. Dus in feite kunnen de bestuurders kiezen uit 1 varianten. Alsof Henry Ford het bedacht heeft: je kunt alle kleuren kiezen, mits het maar zwart is. Nu even serieus: ik zie zo'n nationaal park wel zitten: niet alleen grote grazers en allerlei klein grut, maar ook veel natuurliefhebbers. We moeten zuinig omspringen met onze leefomgeving.

Minder gelukkig vind ik de te voorziene komst van die geitenwollen-sokken-beroeps-activisten die van heinde en verre ons in de winter komen vertellen dat we de dieren vooral moeten bijvoeren. Want de natuur moet weliswaar z'n werk doen, maar wij mogen van meneer van Boven best een handje helpen, toch?
Die lui denken dat je een dier als mens moet behandelen. Dacht u dat het goed is voor de economie, al die bezoekers? Nee, want ze nemen hun eigen vegetarische eten mee en zullen niet voor een economische impuls zorgen, ben ik bang. Vaginisten noem ik ze, f*ck off!

De gemeente Heesch, sorry: Bernheze, heeft zich kennelijk laten inspireren door de ambities van de Maashorst. Op zich is goed gekopieerd beter dan slecht bedacht, maar je kunt ook overdrijven. Als je Heesch vanuit 't Kruispunt benadert langs de Poort van Heesch, rjd je over de bijna voltooide traverse die vanuit Heesch-Oost naar het centrum leidt. Als de dichter Marsman nog zou leven, zou hij gezegd hebben: "Denkend aan Heesch zie ik fietsers zich traag tussen het doorgaande verkeer kronkelen richting Labrys". Eigenlijk zou als kers op de Hisse Bol - de bakkers Lamers zijn net zo goed van ons als van Oss - een prachtige laanbeplanting het straatbeeld moeten sieren. Maar helaas, dat is niet zo. Ik hoop: nog niet. Want als je de foto's bekijkt, ziet het eindplaatje er gelikt uit. Wat die externe adviseur al niet allemaal kunnen, dacht ik meteen.

Nog niet dus. De ondeugd die destijds overal papieren met het opschrift "Operatie steenbreek" plaatste toen alle bomen met de kettingzaag werden gesnoeid, heeft het niet goed begrepen. Steenbreek betekent juist dat er groen wordt aangebracht, niet dat men alle groen ruïneert. Maar gelukkig heeft de gemeente daar een oplossing voor: in de her en der aangebrachte plantvakken in 't Dorp tiert de beplanting, lees: het onkruid, welig. Nog even en het struikgewas is even hoog als de bomen voorheen waren.

Jammer, jammer. Zelfs de droogte heeft geen vat op de diverse soorten kruiden, want er is een soort automatische beregeningsinstallatie aangebracht. Ik zie althans overal van die geribbelde slangen uit de grond komen.

Positief is dat er een richtingaanwijzer voor fietsers is geplaatst.Kun je zien hoever de kernen uit elkaar liggen. De afstand naar Nistelrode en Heeswijk-Dinther opgeteld is net zo ver als naar  's-Hertogenbosch. Positief is dat het voetgangersdomein een stuk breder is geworden, althans als daar geen auto's worden geparkeerd. En beter bestraat. Maar ik blijf erbij dat het een miskleun is dat het doorgaande verkeer niet wordt ontmoedigd en zelfs door een 30km-buurt wordt gestuurd. Zoals ik me ook groen en geel erger aan al die langparkerende medewerkers van een grootgrutter die hun auto's de gehele dag bij anderen voor de deur zetten, en niet op "eigen" terrein. Maar een fatsoenlijk parkeerbeleid blijft voor de gemeente Bernheze vooralsnog een fikse uitdaging.

Nee, iconisch is Heesch bij lange na nog niet. De ene Poort is de andere niet. Ondanks mooie woorden, moet de leefomgeving het afleggen tegen het blik.

Deel deze pagina: