Huisartsen gaan zo’n 50.000 mensen testen op Q-koorts

Gepubliceerd: Woensdag 06 februari 2019 21:29

Huisartsen gaan zo’n 50.000 mensen testen op Q-koorts

OSS – Er worden dit jaar zo’n 50.000 mensen opgeroepen om zich te laten testen op Q-koorts. De bedoeling is dat deze mensen over een tijdje een oproep krijgen van hun eigen huisarts.

Vorig jaar november werd al bekend dat het ministerie de zogeheten risicogroepen gaat screenen op Q-koorts. “Je moet dan bijvoorbeeld denken aan mensen met hart- en vaatziekten of reuma”, vertelt oud-huisarts Alfons Olde Loohuis.

Samen met Bert Brunninkhuis, voorzitter van Q-uestion, pleit Olde Loohuis er al langere tijd voor dat er actie wordt ondernomen tegen Q-koorts. Uit cijfers blijkt namelijk dat het aantal mensen dat is overleden de laatste jaren is gestegen en dat ook bij meer mensen de ziekte is vastgesteld.

Groen licht

Olde Loohuis is blij dat er nu eindelijk groen licht is van de overheid, maar is pas tevreden als de onderzoeken zijn uitgevoerd. Het is nog niet bekend wanneer de screening plaatsvindt.