Henk, het ga je goed!

Gepubliceerd: Vrijdag 17 maart 2017 15:59

Henk, het ga je goed!

Columnist Robert-Jan Steegman staat stil bij het vertrek van de Osse SP'er Henk van Gerven uit de Tweede Kamer

Hij is waarschijnlijk maar weinig mensen opgevallen toen de SP met Roemer als een boer met kiespijn hun verlies als een overwinning stond te vieren: Henk van Gerven, het inmiddels ex-Kamerlid uit Oss. Hij stond er een beetje potsierlijk bij, er moest gelachen worden, het zo geënsceneerde plaatje moest de diepe teleurstelling van de SP-kopstukken maskeren. Ronald van Raak sprong juichend het podium op, na hem Henk van Gerven, wat volgde was een ongemakkelijk stukje toneel met gespeelde vreugde als ontkenning van de teleurstellende uitslag.
 
Coming woman Lilian Marijnissen was slimmer en had voor gepaste afstand gekozen, je kunt maar beter niet naast Emile de eeuwige verliezer staan, de man die ze binnen nu en vier jaar waarschijnlijk gaat opvolgen. Een familiedynastie binnen een politieke partij, dat vind je naast partijen als het Front National in Frankrijk en de Communistische Partij van Noord-Korea kennelijk ook in Nederland bij de SP... Maar goed, het toneelstukje was ook het roemloze einde van het Kamerlidmaatschap van Henk van Gerven. Na drie periodes is hij als 17e op de lijst buiten de boot gevallen en markeert de afgang van de SP zijn einde als Kamerlid. En - eerlijk is eerlijk - wat mij betreft verdiende Henk een leuker afscheid.
 
Henk vertrok als 'Henk van Scherven', de oud wethouder die door zijn koppige en halsstarrige houding mede debet was aan het prachtige ziekenhuis Bernhoven dat nu in Uden staat en niet in Oss (waar het eigenlijk had moeten staan). Hij kwam door de laatste echte overwinning van zijn partij in de Tweede Kamer en kreeg daar - logisch als oud huisarts - de zorg in zijn portefeuille. Hij werd een ware luis in de pels van de ministers en staatssecretarissen en was kampioen in het stellen van mondelinge en schriftelijke vragen. De bevlogenheid die hij als wethouder had toonde hij dus ook als Kamerlid. Dat hij daarmee relatief weinig concreets heeft bereikt - het lot van een kamerlid van een partij die niet mee mag (of wil?) regeren - doet daar niets aan af.
 
Volgende week neemt Henk met vele anderen afscheid van de landelijke politiek tijdens de laatste zitting van de Tweede Kamer in de oude samenstelling. Naast een bos bloemen krijgt hij mooie woorden van de Kamervoorzitter en ook bij landelijke en Osse SP volgt hopelijk een mooi afscheid van de man die meer dan 3.700 dagen in de Tweede Kamer zat en daar keihard werkte. Ik hoop dat hij zijn praktijk als huisarts weer oppakt. Iemand met een dergelijke bevlogenheid moet wel een meer dan uitstekende huisarts zijn, de patiënten mogen in hun handjes knijpen met zo'n vakman. Henk, het ga je goed!

Deel deze pagina: