Heesen Yachts in 'Paradise Papers'

Gepubliceerd: Vrijdag 10 november 2017 08:22

Heesen Yachts in 'Paradise Papers'

OSS - Scheepsbouwer Heesen Yachts uit Oss staat in de 'Paradise Papers'. Het bedrijf zou zaken hebben gedaan met een Nigeriaanse oliemagnaat die zijn geld mede verdiend zou hebben door corrupte zaken. Dat melden het Financieele Dagblad en Trouw.

De Paradise Papers zijn gelekte documenten over internationale belastingontwijking. Ook Heesen Yachts komt daar dus in voor. Het Osse bedrijf zou een luxe jacht (genaamd de Galactica Star) ter waarde van 82 miljoen dollar hebben verkocht aan een bedrijf dat de boot vervolgens weer verkocht aan een Nigeriaanse zakenman. De man, een oliemagnaat, zou zijn geld verdienen door middel van corruptie. Zo wordt hij verdacht van het omkopen van een Nigeriaanse minister.

Britse Maagdeneilanden
De Galactica Star werd volgens de twee media op de Britse Maagdeneilanden verkocht aan Speedwave 65. Dat was een bedrijf dat pas net was opgericht. De eigenaar van Speedwave 65 is niet te achterhalen. Het bedrijf verkocht de boot direct door aan Earnshaw Associates, het bedrijf van de Nigeriaan. Heesen Yachts moet bij sommige verkopen extra cliƫntonderzoek doen. Dat moet volgens de wet ter voorkoming van witwassen en terrorisme. Bij deze verkoop lijkt dat niet te zijn gedaan. Tegenover Trouw en het Financieele Dagblad reageert Heesen Yachts door te zeggen niks af te weten van de doorverkoop van het schip.

Deel deze pagina: