Goed voorbeeld doet goed volgen

Gepubliceerd: Dinsdag 28 maart 2017 17:22

Goed voorbeeld doet goed volgen

Columnist Robert-Jan Steegman vindt dat ouders wat vaker het goede voorbeeld moeten geven aan hun kinderen.

We kwamen er allemaal in onze jeugd en sommigen onder ons brengen er dagelijks hun kinderen: de basisschool. Binnen de muren leveren de leerkrachten samen met klassenbegeleiders, stagiairs en vele anderen een topprestatie. Niet alleen zorgen ze ervoor dat de kinderen van alles leren - rekenen, schrijven, topgrafie en ga zo maar door - maar ook hoe ze met elkaar moeten omgaan. Hoe moet je samenleven en -werken met andere kinderen? Door het stellen en respecteren van regels en het maken van afspraken leren de kinderen hoe dat moet. Ook leren ze dat ze elkaar op vriendelijke maar kordate erop moeten wijzen wanneer iemand de afspraken schendt. En het werkt!
 
Als ouder waardeer je dat dit voor je gedaan wordt. Nog meer dan vroeger ligt die rol immers bij de school, gewoonweg omdat ouders meer werken dan vroeger. De tijd dat - vooral - je moeder thuis klaar zat met thee en koekjes is allang voorbij. Natuurlijk ligt er nog steeds een opvoedkundige taak bij de ouders, je moet er zelf ook veel aan doen om van je kinderen goede wereldburgers te maken. Bij dat laatste geldt bovenal 'goed voorbeeld doet goed volgen'. Wanneer je wilt dat je kinderen regels en onderlinge afspraken respecteren moet je dat zelf uiteraard ook doen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Het is immers verleidelijk om af en toe regels even aan je laars te lappen, bijvoorbeeld verkeersregels. Dat laatste kun je voor de schoolpoort al zien.
 
Bij de meeste basisscholen van Oss zijn zogenaamde zoen- en zoefstroken gecreëerd: stroken waar ouders hun kinderen af kunnen zetten om vervolgens weer vlot door te rijden. Wanneer je in de school moet zijn, bijvoorbeeld om de kinderen in de klas af te zetten of even met de leerkracht te praten, is het de bedoeling dat je een parkeerplaats opzoekt. De school waar mijn jongste zoon op zit heeft er al van alles aan gedaan om van hun zoen- en zoefstrook een succes te maken. De eerste weken stonden dagelijks juffen in fluorescerende hesjes klaar om het aan ons uit te leggen, met succes. Er waren wel ondeugende vaders met gevoel voor humor die vroegen of de juf het zoenen ook kon voordoen, er werd echter wel gehoor gegeven aan hun oproep.
 
Het effect was helaas van korte duur, veel ouders vonden de strook bij nader inzien een prima parkeerplek, met gevaarlijke taferelen met kinderen die midden op straat moeten uitstappen tot gevolg. In de laatste schoolkrant werden wij als ouders opgeroepen om elkaar erop aan te spreken, zoals de kinderen binnen in de school dat ook doen wanneer iemand zich niet houdt aan de afspraken. Ik heb het een paar keer geprobeerd. De aangesproken moeder liep door met de woorden 'Ik weet het maar mijn dochter heeft vandaag spreekbeurt'. Een vader deed net of hij me niet hoorde of verstond en beende gewoon verder. Kennelijk is het soms aan de kinderen om het goede voorbeeld te geven....

Deel deze pagina: