Glazen bol gemeenteraadsverkiezingen

Gepubliceerd: Vrijdag 19 januari 2018 17:23

Glazen bol gemeenteraadsverkiezingen

Columnist Gebert Lucassen kijkt in zijn glazen bol voor de komende gemeenteraadsverkiezingen.

Afgelopen woensdag vond de aftrap plaats voor de campagne richting gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. ZLTO Oss/Den Bosch organiseerde een debat in de prachtige Osse locatie Dome X. Het was een teleurstellend debat met als vanouds veel klagende boeren en 9 mannelijke vertegenwoordigers namens alle partijen. Ik vind het triest en gemakkelijk dat diverse partijen afstand namen van Provinciaal beleid. Martijn Tonies van de SP was de positieve uitzondering op deze regel. Samen met Gé Wagemakers van de VVD was hij de duidelijke winnaar van dit debat. Extra mooi dat de provincie Noord-Brabant gisteren winnaar werd in de categorie best bestuurde decentrale overheidsorganisatie 2017.

Helaas (Schaijk, Reek en Heesch nog niet bij Oss) geen herindeling deze keer dus lift Oss mee met de landelijke verkiezingen. Ik heb in mijn glazen bol gekeken naar de uitslag op 21 maart. Voor 21 maart zal ik dit nog twee keer doen dus mijn voorspelling kan nog veranderen. Tussen haakjes het huidige zetelaantal.

VZS(Verantwoordelijk voor Zelf en Samen): 0 zetels (0). Daniël Jansen is een moedige lijsttrekker. Hij stottert dus er is extra lef voor nodig om aan debatten mee te doen. Petje af. Hij schijnt een flirt te hebben gehad met het CDA maar dat is blijkbaar niet goed bevallen. Ik denk niet dat Oss zit te wachten op deze nieuwe partij.

GroenLinks: 3 zetels (1). In Oss voert GroenLinks constructief oppositie en ontvangt daarvoor regelmatig waardering. De stand van zaken in Den Haag heeft grote invloed op de uitslag in Oss. Daarom voorspel ik dikke winst voor GroenLinks.

PvdA: 2 zetels (2). De PvdA krabbelt langzaam uit het dal. Dat zal net genoeg zijn om de 2 zetels te handhaven. PvdA Oss zal ongetwijfeld een enthousiaste campagne voeren. Daar zijn die vreselijke niet-duurzame rode rozen niet voor nodig.

D66: 2 zetels (2). D66 werk nog steeds keihard. Dat is genoeg om de huidige 2 zetels te behouden.

Beter Oss: 3 zetels (2). De kandidatenlijst is nog niet openbaar maar in de wandelgangen heb ik natuurlijk wel wat opgevangen. Ik verwacht een vrouw op een verkiesbare plaats en dat gaat een zetel winst opleveren.

VVD: 4 zetels (3). Winst voor de VVD mits er landelijk niet wat mis gaat zoals tijdens de campagne van de de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Zij verloren toen maar wonnen wel de formatie. Lijsttrekker Gé Wagemakers is in ieder geval geen grijze muis wethouder.

CDA: 5 zetels (7). CDA staat landelijk op verlies en zal ook in Oss een tik op de neus krijgen.. Stemmentrekker René Peters is naar Den Haag vetrokken. Behalve lijsttrekker Mari van Kilsdonk is er weinig kans dat iemand van de huidige raadsleden terugkomt. Let op Luc Godfroid. Hij is op twitter een persoonlijke campagne begonnen en heeft goed opgepikt bij de SP hoe je een enquête kunt houden.

SP: 9 zetels (9) Lange tijd dacht ik dat SP zou verliezen in Oss. De SP kwam met Marie-Therese Janssen als enige partij met een verrassende lijsttrekker. Lijstduwster is Lilian Marijnissen en ook zij zal ongetwijfeld tijdens de campagne regelmatig in Oss aansluiten.

VDG: 9 zetels (11) Vanwege de herindeling heeft de VDG de afgelopen raadsperiode boven haar stand geleefd. Daarom voorspel ik verlies voor deze partij.

Wordt vervolgd,

Gebert Lucassen

Deel deze pagina: