Gemeente Oss wil 'stand-still' van aantal geiten in stal

Gepubliceerd: Dinsdag 05 december 2017 20:32

Gemeente Oss wil 'stand-still' van aantal geiten in stal

OSS - Het college van B en W wil een uitbreiding van het aantal geiten binnen bestaande stallen in Oss niet langer toestaan wegens de gezondheidsrisico's. De maatregel is een aanvulling op het provinciale moratorium dat het sinds 7 juli voor geitenbedrijven niet meer mogelijk maakt het aantal vierkante meters van de stal uit te breiden.

Rond geitenhouderijen bestaat volgens onderzoek van het RIVM een verhoogd risico op longontsteking. Totdat de oorzaak daarvan bekend is, heeft de provincie een bouwstop voor geitenhouderijen afgekondigd. Omdat de GGD aangeeft dat een groter aantal dieren gezondheidsrisico's vergroot, wil het college nu ook een stop op het aantal dieren binnen de stal.

Bebouwing rond geitenhouder
Daarbij wil het college 'aanvullende afwegingen' maken bij bebouwing binnen een straal van twee kilometer rond een geitenhouderij. Aanleiding hiervoor is het advies van de Brabantse GGD'en om geen bebouwing toe te staan binnen dit gebied omdat daar een verhoogd risico op longontsteking is.

Kwetsbare mensen
Het college wil bijvoorbeeld terughoudender omgaan met het huisvesten of opvangen van kinderen, kwetsbare mensen en ouderen rond een geitenhouderij. 'In alle gevallen kan het zo zijn dat het college besluit wél medewerking aan een ontwikkeling binnen 2 km te verlenen, maar alleen na zorgvuldige afweging met een duidelijke motivatie', schrijft het college in haar besluit.

Geen vergunning
Eerder werd bekend dat de omstreden geitenhouder Arjan van de Ven uit Herpen voorlopig geen geiten aan zijn bedrijf kan toevoegen. De vergunningsaanvraag van de geitenhouder, bij wie in 2007 de Q-koorts uitbrak, voldeed volgens wethouder Johan van der Schoot niet aan de gestelde eisen.

Lees ook:
Geitenhouder: 'Maatregel provincie misschien wel goed'
Staten stemmen in met strengere maatregelen boeren
Gemeente wijst vergunningaanvraag omstreden geitenhouder Herpen af

Deel deze pagina: