Gemeente Oss in zee met Van Wanrooij voor Wal Kwartier

Gepubliceerd: Dinsdag 05 december 2017 16:46

Gemeente Oss in zee met Van Wanrooij voor Wal Kwartier

OSS - Het Geffense Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling koopt het oude V&D-pand in het Osse centrum en de gemeente Oss staat garant voor 7 miljoen euro. In totaal gaat het voor de gemeente Oss om een investering van 12,9 miljoen euro. De intentieovereenkomst met V&D-pandeigenaar Van Deursen Group wordt beëindigd.

De intentieovereenkomst met de Van Deursen Group wordt, als het aan het Osse college ligt, op 21 december beëindigd. De Van Deursen Group deed een aanbod aan de gemeente Oss om voor 1 januari te beslissen of ze het oude V&D-pand wilden kopen. Vervolgens kwam bij de gemeente Oss Van Wanrooij in beeld. "Wij staan garant voor aankoop van het pand", aldus wethouder Gé Wagemakers. Hoe veel het pand moest kosten wilde de gemeente Oss niet zeggen, maar wel wilde de gemeente zeggen dat ze garant staat voor zeven miljoen euro. 

12,9 miljoen
De gemeenteraad wordt door het college gevraagd om 6,5 miljoen extra te dekken. Die dekking kan komen uit de reserve van het grondbedrijf van de gemeente Oss. In totaal gaat het om een investering van 12,9 miljoen euro. Ook de aankoop van de OCP-panden, waar onder meer Douglas in huist, hoort bij de investering. "We zijn in gesprek gegaan met huurders. Twee van de vier gaven al aan dat ze over andere huisvesting nadachten. We blijven in gesprek met ze en denken mee", aldus Wagemakers.

Stadshart
"De koers stadshart blijft het uitgangspunt. Dus cultuur naar het centrum, zoals de bieb en het stadsarchief. En we denken dat dit een economische impuls kan betekenen voor Oss. We vinden dat dit een voortvarende houding van het college en de raad verdient. Er is lef voor nodig om deze stap te zetten. Ook de plannen van Raadhuislaan vallen onder dit plan", aldus wethouder Frank den Brok. Financieel gezien was dit het beste scenario volgens de twee wethouders. "Op deze manier kunnen we de regie zelf houden. Anders waren we overgeleverd aan commerciële prijzen", aldus Wagemakers. De gemeente Oss kan het mogelijke UIThuis in het oude V&D-pand in eigendom nemen. "En dan zijn wij verhuurder." Wat nieuw is, is dat de provincie actief mee wil participeren in het project. "Niet direct op financieel vlak, maar wel wat de garantstelling betreft."

Lokaal
De gemeente pakt het nu een stuk meer lokaal aan. "Dit moeten we ook met Osse inbreng kunnen", aldus Wagemakers. "Qua architectuur gaat het niet worden zoals het eerste plan. Daar was niet iedereen tevreden over. Het moet een iconisch gebouw worden waar mensen voor naar Oss willen komen.", aldus Wagemakers. Sjoerd Roelofs was namens de UIThuis-groep aanwezig en was enthousiast. "Dit gaat meer onze kant op, we zijn hier zeer verguld over. We hebben gedrukt op aspecten waar we niet tevreden mee waren en daar is naar gekeken."

Van Wanrooij
Directer Clemy van Wanrooij was logischerwijs ook tevreden over de plannen. "We doen veel projecten in de gemeente Oss en zo kwamen we in gesprek. We willen als lokaal bedrijf een bijdrage leveren aan de toekomst van Oss. En er zit veel potentie in het gebied. Daar kunnen we echt iets moois van gaan maken."

Deel deze pagina: