Gemeente Bernheze loopt nog niet warm voor gratis openbaar vervoer in Heesch

Gepubliceerd: Vrijdag 01 maart 2019 12:33

Gemeente Bernheze loopt nog niet warm voor gratis openbaar vervoer in Heesch

HEESCH – Een burgerinitiatief voor gratis vervoer naar bijvoorbeeld het centrum, bejaardenhuis of gezondheidscentrum in Heesch wordt om zeep geholpen. De gemeente wil er niet aan meebetalen.

Dat zegt Tonnie Wiegmans, voorzitter van Aangenaam Heesch. Die organisatie wil samen met onder andere de Ondernemersvereniging en de KBO vijf of zes dagen per week ieder een uur gratis en voor iedereen een busje over een vaste route door Heesch laten rijden.

Helft kosten gedekt
Het busje is er al, de vrijwilligers ook. “Het idee is om mensen die minder mobiel zijn uit een isolement te halen”, vertelt Tonnie Wiegmans, voorzitter van Aangenaam Heesch. “De kosten zijn 25.000 euro per jaar, de helft daarvan hebben wij zelf al bij elkaar. Aan de gemeente hebben we gevraagd om de andere helft te betalen.”

Gemeente trekt keutel in
Dat geld komt er nog niet. Wethouder Rien Wijdeven wil volgens Wiegmans eerst kijken of de provincie iets kan doen. “Ze trekken de keutel in en leggen het bij de provincie neer. Dat is teleurstellend. Ook al omdat de vorige wethouder, Glastra – van Loon, aan wie we dit plan als eerste hebben voorgelegd enthousiast was. Hij had er al min of meer mee ingestemd.”

Onderzoek naar behoefte
Wethouder Rien Wijdeven laat in een reactie weten dat hij het een prima initiatief vindt. “We willen eerst kijken of er behoefte aan is. Ambtenaren van de gemeente en de provincie kijken daar nu naar. In Den Bosch rijdt ook een soortgelijk busje en dat wordt niet zo goed gebruikt”, aldus wethouder Wijdeven. “Als die behoefte er in Heesch wel is, dan is stap twee de financiering. Zover zijn we nu dus nog niet.”

Het idee was dat het gratis busje in mei zou gaan rijden. De initiatiefnemers verwachten dat de gemeente eind deze maand uitsluitsel geeft.