Gemeente Bernheze 25 jaar: 'Inwoners hebben elkaar gevonden'

Gepubliceerd: Donderdag 07 februari 2019 20:15

Gemeente Bernheze 25 jaar: 'Inwoners hebben elkaar gevonden'

HEESCH - "Vandaag vieren we ons zilveren huwelijksfeest. Een gedwongen huwelijk, zo voelde het toen. Vroeger heette dat een moetje. Een moetje van vijf kernen zonder binding tegen wil en dank", aldus burgemeester Marieke Moorman tijdens haar toespraak bij de viering van 25 jaar Bernheze in De Pas vanavond.

Het werd zo besloten in Den Haag 25 jaar geleden dat Heesch, Nistelrode, Vorstenbosch, Loosbroek en Heeswijk-Dinther samen Bernheze werden.

Eenheid in verscheidenheid

De kernen leerde ze kennen als dorpen met sterke identiteiten. "Maar tegelijkertijd is er eenheid in verscheidenheid, inwoners hebben elkaar gevonden", aldus Moorman. Ze besloot haar speech met een blik richting toekomst. "Hoe lang blijft Bernheze nog zelfstandig?, wordt mij wel eens gevraagd. De waarheid is: ik weet het echt niet, de toekomst is onvoorspelbaar."

Veerle van den Akker was de eerste die werd geboren in de gemeente Bernheze en ook zij was aanwezig bij het feestje. Als symbolisch kado kreeg ze het plaatsnaambordje waarop een streep was gezet door 'Gemeente Bernheze Tegen Wil en Dank'.

Vier oud-burgemeesters
Onder de gasten vier oud-burgemeesters waaronder Jos Heymans en José van Gorp die door de huidige burgermoeder werden geïnterviewd over hun tijd in Bernheze. In de zaal ook voormalige bestuurders, de huidige gemeenteraad en het college, vertegenwoordigers van de gilden, kerken, brandweer en dorpsraden. Optredens waren er van Dance Team Nistelrode, balletschool Hanneke van der Stappen, For Mineur, Mark van de Veerdonk, Heike Stek en popkoor Enjoy. Op 19 mei volgt nog een feestdag voor alle inwoners van de gemeente Bernheze.