Film, Schapenheld.

wo 27 feb t/m

do

Film, Schapenheld.

(film) Wo 27/02 en do 28/02 | 20:30 | 8,50 euro.
Schapenheld.
Regie Ton van Zantvoort.
NL 2018 (81 min.)
Indrukwekkende documentaire van de in Heesch geboren en getogen Ton van Zantvoort, die tijdens IDFA in première ging en lovende kritieken kreeg. Zo’n tien jaar geleden leerde filmmaker Ton van Zantvoort de idealistische Stijn kennen als een opgewekte, relaxte man. Stijn is een van de laatst overgebleven, traditioneel werkende Nederlandse schaapherders. Maar van de romantiek en rust die we verbinden met het eeuwenoude beroep van herder is anno nu weinig overgebleven. Aanbestedingen worden ingewikkelder en opdrachten lastiger binnen te halen, omdat grote bedrijven, goedkope Oost-Europese herders en slimme machines het winnen van Stijn.
Met de camera in zijn kielzog zwerft de herder door prachtige landschappen, vol passie vertellend over zijn beroep en de inventieve keuzes die hij maakt om overeind te blijven. Terwijl hij er alles aan doet om zijn bedrijf draaiende te houden, legt diezelfde camera echter ook vast hoe hij door aanhoudende stress verandert in een verbitterde man met een kort lontje.