F*ck!

Gepubliceerd: Dinsdag 26 april 2016 15:41

Robert-Jan Steegman laat zich inspireren door de 'kwestie Erdogan'. Hoe ver kun je gaan als columnist?{jcomments on}

 

 

Robert-Jan Steegman schrijft:


''President Erdogan van Turkije heeft een aantal vervelende trekjes: hij kan slecht tegen kritiek, speelt machtspolitiek, heeft rare denkbeelden over bijvoorbeeld vrouwenrechten en een andere kijk op Syrië dan wij hier in West Europa. Ook kan hij slecht tegen satire, en met hem heel zijn regering en overheidsapparaat gezien de reactie op een aantal columns en uitlatingen van cabaretiers. Sommigen gingen zo ver (te ver?) door de man in verband te brengen met een seksuele voorkeur voor geiten en 'fuck' voor zijn naam te hashtaggen.
 
Een groot deel van de kritiek op Erdogan deel ik, hoewel ik me ook realiseer dat we appels met peren vergelijken wanneer we Turkije naar Nederlandse criteria de maat nemen. Turkije is een ander land en nog niet zo ver op het gebied van tolerantie en democratie als wij, hetgeen historisch heel makkelijk te verklaren is door eeuwen voorsprong van verlichting en samenleven van meerdere geloofsrichtingen in ons land. Dat haal je niet zomaar in. Laten we wel zijn: zo slecht doet het redelijke democratische land Turkije het niet wanneer je het vergelijkt met andere staten in de regio zoals Syrië, Iran, Irak en Pakistan. Daarmee praat ik uiteraard niet goed dat criticasters van de regering in binnen- en buitenland momenteel worden aangeklaagd. Ook niet echt slim van een regering die zo graag bij Europa en de E.U. te wil horen.
 
Kritiek kun je op vele manieren laten doorklinken. In Oss heb ik ook enkele mensen waar ik het compleet niet mee eens ben. Daaronder zijn een aantal die misschien wel net zo slecht tegen kritiek kunnen als Erdogan. Toch heb ik niet de neiging om deze mensen onnodig te provoceren, bijvoorbeeld door 'fuck' voor hun naam te zetten. Het zegt ook zo weinig, sterker nog, als het je letterlijk neemt dan moet ik er niet aan denken om de daad bij het woord te voegen. Elke columnist, ook ik als bescheiden schrijver van deze lokale website, heeft zo zijn eigen stijl. Kritiek geven mag, provoceren ook, zeker wanneer het doelwit - zoals Erdogan - in de valkuil stapt door te reageren. Maar of je er verder iets mee bereikt? Ik weet het niet. Daarom speel ik liever de bal dan de man, als het moet keihard."

Deel deze pagina: