wo 05 dec 2018 t/m

ma
07 jan 2019

CHRISTOPHE SAWADOGO.
Geboren in 1972, in Tikaré in Burkina Faso.
1999 Universitaire opleiding in Kunst- en Communicatiewetenschappen.
1999 Universitaire opleiding Kunstcriticus in Senegal.
Werkt met Oost-Indische inkt, kleurpotloden en met acryl.
Heeft jaarlijks diverse tentoonstellingen in Afrikaanse landen, maar ook in Duitsland, Denemarken, Frankrijk, België en Nederland. In zijn werkstukken wil hij graag de karakters van de vrouwen, hun moed en uithoudingsvermogen eren. Met elk detail, van lendendoek tot kapsel,  slaagt hij erin om een ​​atmosfeer van verbazingwekkende sereniteit te creëren waar de gele zoninkt zich vermengt met diepe blauwtinten, warm oranje en doorschijnend groen. Zijn werk maakt ook plaats voor schilderijen waarvan de dikke achtergrond doet denken aan een korst waarop dromerige silhouetten afsteken. Door het uiterlijk tussen droom en werkelijkheid op te schorten, is zijn werk een opening, een venster op nieuwe horizonten.
Christophe zit ook in de Raad van Toezicht van de naaischool Bianca Couture, waar jaarlijks tientallen verstoten meisjes of wezen in 3 jaar worden opgeleid tot volleerd naaister.

Expositie uit Burkina Faso in de bibliotheek in Oss.
De Osse Stichting Sahelp bestaat dit jaar 40 jaar. Naar aanleiding daarvan is er van 5 december 2018 tot 7 januari 2019 een expositie in de bibliotheek in Oss. Een overzicht van 40 jaar Sahelp. Daarnaast zullen een aantal schilderijen te zien zijn van de Burkinese schilder Christophe Sawadogo. Hij heeft in de loop der jaren al een indrukwekkende lijst opgebouwd van plaatsen in Afrika en Europa waar hij zijn werken heeft geëxposeerd. Hij vindt het belangrijk dat de jeugd kennis maakt met kunst en de betekenis daarvan. Bovendien kan kunst ook veel plezier geven. En hij wil graag dat de jeugd door middel van kunst zich vrijer en opener kan ontwikkelen. Daartoe gaat hij met een aantal basisschoolleerlingen uit Oss aan de slag. Ook zal hij een workshop geven aan volwassenen via Muzelinck in Oss.

De schilderijen en tekeningen die geëxposeerd worden zijn te koop. 50% Van de opbrengst is bestemd voor "zijn" naaischool Bianca Couture. Alle opbrengsten van onze akties voor de uitbreiding van de naaischool en dus ook de opbrengst van de verkoop van de schilderijen worden door Wilde Ganzen verdubbeld. Wilt u ons steunen dan kan dat via rekeningnummer: NL97 RABO 0170 4361 36 o.v.v. BC.  En ook uw gift wordt verdubbeld door Wilde Ganzen.

Ouderen onder u herinneren zich wellicht nog de vrachtwagens met goederen die in Oss werden uitgezwaaid voor een lange tocht door de woestijn naar (toen nog) Boven Volta. Ook van die eerste periode zijn foto’s te bekijken in de bibliotheek. De naam van het land werd na een militaire staatsgreep veranderd in Burkina Faso. Ook de aanpak van Sahelp veranderde. We brengen nu geen goederen meer, maar ondersteunen door middel van fondsenwerving verschillende projecten, nadat er vanuit Burkina Faso een verzoek, een plan en een begroting is ingediend. Hoewel de aanpak professioneler is geworden, zijn de contacten direct gebleven. We kennen de mensen persoonlijk. We proberen in elk geval één keer per twee jaar de projecten te bezoeken en de contacten te verstevigen.

U wordt hartelijk uitgenodigd om een kijkje te komen nemen tijdens de openingstijden van de Bibliotheek in Oss. Zie ook www.sahelp.nl

In Bibliotheek Oss wordt dinsdag 4 december om 15.00 uur een expositie geopend over Sahelp. De Osse hulporganisatie bestaat dit jaar veertig jaar. Bij de opening zijn burgemeester Wobine Buijs aanwezig en kunstenaar Christophe Sawadogo uit Burkina Faso.

De tentoonstelling geeft een beeld van de activiteiten van Sahelp door de jaren heen. In het begin ging het om vrachtwagens vol hulpgoederen die in Oss werden uitgezwaaid voor een lange tocht door de Sahara naar West-Afrika. Nu gaat het vooral om het ondersteunen van projecten op het gebied van onderwijs, gezondheid en land- en tuinbouw.

Naast een overzicht van veertig jaar Sahelp is op de tentoonstelling ook werk te zien van kunstenaar Christophe Sawadogo uit Burkina Faso. De schilderijen en tekeningen op de expositie zijn te koop. De opbrengst die door Wilde Ganzen wordt verdubbeld gaat naar een naaischool in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso.

De tentoonstelling is tot 7 januari te zien tijdens openingstijden van de bibliotheek.