Een kleurrijk Roze jaar voor Regenboogstad Oss

Gepubliceerd: Vrijdag 22 december 2017 12:47

Een kleurrijk Roze jaar voor Regenboogstad Oss

Wethouder Annemieke van de Ven blikt in een gastopinie terug op een volgens haar zeer geslaagd Roze Jaar 2017.

Den Bosch en Oss hebben als Regenboogsteden besloten om het Roze Jaar in 2017 te organiseren.
Het hoogtepunt was Roze Zaterdag op 24 juni in Den Bosch, maar wat heeft het totale Roze Jaar ontzettend veel méér teweeg gebracht dan een feest in de stad, waar de gasten van Den Bosch en Oss zich veilig en welkom voelden.
Na de bruisende opening van het Roze Jaar in Oss tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari zijn heel veel initiatieven los gekomen in de Bossche en Osse gemeenschappen.
De Lievekamp heeft kinderen van groepen 7 getrakteerd op een theatervoorstelling. Ze waren er stil van. Na afloop ontstond er een prachtig gesprek tussen de kinderen en de acteurs, die ieder hun eigen levenservaring over “uit de kast komen” speelden.
Zorgcentrum De Wellen organiseerde een Roze Lunch. We zijn met een afvaardiging van Roze Zaterdag in het Osse centrum mee gaan lakken voor Tijn, die zélf dit mooie project nog heeft bezocht, enkele weken voordat we afscheid moesten nemen van dit bijzondere manneke.
Brabantzorg ondernam met meer dan 200 deelnemers de Roze Wandeling. Ik mocht hen aan het einde van deze vierdaagse ontvangen in het Gemeentehuis met Regenboogrozen en –cake.
Wat een mooie reacties kreeg ik van deze grijze, wijze generatie.
Meer dan 80 dames en een paar heren namen deel aan het steekhoudende project Breisaam dat ervoor zorgde dat ons Gemeentehuis maandenlang kleurrijk werd opgesierd met de regenboogpilaren.
We hebben als gemeente Oss een onderzoek gehouden onder de inwoners, omdat we graag wilden weten hoe het is gesteld met de tolerantie onder onze inwoners. Dat werd een zeer representatief onderzoek waar zelfs het ministerie haar waardering voor heeft uitgesproken.
Ook hebben we in de regio samen met andere gemeentes een onderzoek gehouden onder de doelgroep zelf. De gemeente Oss kan met deze waardevolle informatie het beleid verder vervolg gaan geven, want er is nog veel te doen na dit jaar.
Fantastival goot het evenement in een regenboogeditie en creëerde een gemoedelijke sfeer, met veel publiek in het centrum.
Op 11 oktober hebben we  natuurlijk de regenboogvlag gehesen omdat het Coming Outday was.
Het Titus Brandsmalyceum kleurde helemaal Paars op Paarse vrijdag 8 december en heeft zowel met de onder- als met de bovenbouw tijdens deze week uitdrukkelijke stil gestaan bij het respect en de tolerantie voor LHBTI.
Winterland Oss verzorgde een mooie afsluiting van het Roze jaar met Pink X-mas met onder andere een gedichtenwedstrijd. Maar liefst 32 inzendingen kwamen er in Den Bosch en Oss binnen. Deze zijn in de hal van het gemeentehuis in Oss te bezichtigen.
En tot slot mocht ik met kunstenares Marianne van Heeswijk een prachtig Tapijt voor Vrede leggen in diezelfde hal onder de Kerstboom wat er vier dagen blijft liggen. We hebben hier heel veel goede reacties op mogen ontvangen.
Ik heb genoten van een prachtig Roze jaar en ben vooral trots op al die Ossenaren, groot en klein, jong en oud, die hun steentje willen bijdragen aan de bewustwording, waardoor we weer een beetje dichterbij de acceptatie zijn van onze medemensen, ongeacht afkomst, religie, of sexuele geaardheid.

Deel deze pagina: