Dierendag

Gepubliceerd: Vrijdag 06 oktober 2017 13:36

Dierendag

Oud-wethouder en tegenwoordig Kamerlid René Peters vindt dat we in Nederland een beetje zijn doorgeslagen als het gaat over het vieren van Dierendag.

Een dier is geen mens. Dat lijkt me (en vergeef me de woordspeling) een waarheid als een koe. Maar het verschil begint te vervagen. Een mens mag verwachten dat hij niet als een beest behandeld wordt. Maar andersom is ook bijzonder. Moet een dier als een mens behandeld worden? Daar lijkt het soms wel op. En zeker met dierendag.
 
We kennen dieren menselijke eigenschappen toe. En kopen extra mooie of lekkere spullen voor ons huisdier. Dat is goed voor de economie natuurlijk. Maar een hond ziet echt niet of zijn nieuwe jasje er modieus uitziet. Die wil überhaupt geen jasje. De Franciscanen in Megen hebben er een traditie van gemaakt. Op dierendag zegenen ze in naam van de Heilige Franciscus dieren en hun begeleiders. “Dat u elkaar tot zegen mag zijn”. Dat is mooi. En heel verklaarbaar.
 
Dierendag valt op 4 oktober, de feestdag van Franciscus. En als er iemand hield van planten en dieren was hij het wel. Dierendag is ooit begonnen als een dag waarop extra aandacht gevraagd werd voor dierenwelzijn. Het is verworden tot een commercieel succes. Een Nederlandse hond eet beter dan de gemiddelde mens op aarde. Met dierendag is dat verschil nog schrijnender. Dat we met dierendag grof geld neerleggen voor een gepersonifieerde voerbak, extreem dure hondenbrokken en zelfs juwelen voor de kat, is in dat licht bezien wel erg bijzonder. Aandacht voor dierenwelzijn is heel goed. Daar kan en moet nog veel in verbeterd worden.
 
Maar ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat we wat betreft huisdieren soms een beetje doorslaan. Naast dierenvriend is Franciscus vooral beschermheilige van de armen en melaatsen. Hij was er voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Mensen op wie werd neergekeken en die (ook toen) vaak letterlijk onzichtbaar waren. Ik heb niets tegen dieren en dierendag. Maar een dier hoeft niet als een mens behandeld te worden. En een mens mag verwachten dat hij niet als een beest hoeft te leven. Daar mag best meer oog voor zijn.

Deel deze pagina: