De rekenaars van Zwanenberg

Gepubliceerd: Dinsdag 16 januari 2018 10:53

De rekenaars van Zwanenberg

Tweede Kamerlid René Peters vraagt zich naar aanleiding van de sluiting van de Unox-winkel af of de rekenaars van Zwanenberg ook spreken over 'hun' bedrijf.

De beroemde Unox-winkel sluit haar deuren. Al sinds 2009 waren bezoekers van buiten niet meer welkom. Maar binnenkort de (oud-)werknemers dus ook niet meer. Per 1 maart gaan de deuren definitief dicht. Omdat Unilever uit Oss vertrekt, zouden alleen producten uit de fabriek zelf verkocht mogen worden. En volgens de nieuwe baas Zwanenberg is dat niet langer rendabel. Een rekensom. En dat was het dan. 
Natuurlijk schrik ik als een stukje historisch Oss verdwijnt. Ook wij gingen in de jaren tachtig op vakantie met een onwaarschijnlijke hoeveelheid blikwerk in de bagage. Maar eerlijk gezegd is dat ook niet meer van deze tijd. En natuurlijk kun je bij een supermarkt, als je een beetje oplet, ook goedkoop aan je spullen komen. Dat iets verdwijnt is jammer. En soms heel erg jammer. Maar wat mij meer stoort is de manier van denken. Alsof rendement het enige is.
In het Brabants Dagblad lees ik dat afgelopen najaar tijdens de onderhandelingen tussen Unilever en Zwanenberg ook de positie van de winkel ter sprake is gekomen. Er werd toen afgesproken dat de medewerkers van de fabriek compensatie krijgen voor de sluiting. Want dat moet. Voor oud-medewerkers zijn geen afspraken gemaakt. Want dat hoeft niet. Voor hen is de winkel ook een ontmoetingsplek. Een mogelijkheid om de band met het bedrijf waar ze vaak jarenlang hebben gewerkt warm te houden.
En daar zit voor mij het grote verschil. Aan de ene kant staan oud-medewerkers die een echte band hebben met de Osse (vlees)industrie. Mensen die vaak na jaren nog spreken over ‘hun’ bedrijf. Die twee dagen in de week de mogelijkheid hebben om naar ‘hun’ winkel te gaan. En aan de andere kant de rekenaars van Zwanenberg die spreken over gebrek aan rendement en financiële compensatie. Ik begrijp het wel natuurlijk. Dingen veranderen. En bij de Lidl kun je ook goedkoop winkelen. Maar zouden de rekenaars van Zwanenberg ook spreken over ‘hun’ bedrijf? Ik weet het niet.

Deel deze pagina: