De Peelse Overlaat

Gepubliceerd: Woensdag 25 mei 2016 07:14

Chris Ermers over de mest uit de Peel die kennelijk in een fabriek in Oss verwerkt moet gaan worden.{jcomments on}

 

 

"Het Maasland was van oudsher het gebied waar men zijn problemen op wist af te wentelen. Of beter gezegd, op wist af te wateren. Want bij hoog water in de Maas was het tot ver in de twintigste eeuw zo dat het water bij Beers over de dijk mocht om vervolgens door het lage Maasland naar Den Bosch te stromen. Een mooie oplossing voor Gelderland, die Beerse Overlaat. Zo hielden ze het daar droog en stonden de boeren hier in het water. Jaarlijks overlast met veel armoede en ellende tot gevolg.
 
In 1942 werd de Beerse Overlaat gesloten. In de jaren zestig was er een nieuwe ingreep in het Maasland. Of beter gezegd, door het Maasland. Want om van Oss een groeikern te kunnen maken, werd dwars door het gebied het Burgemeester Deelenkanaal gegraven. Vandaar dat men vanaf de Maas nu het zicht heeft op van die grote, lelijke meelfabrieken en men de geur van dat meel mag opsnuiven. Om maar niet te spreken van al die keren dat de mensen hier stil staan en moeten wachten omdat de brug over het kanaal weer eens open staat. Nog gezwegen over hoe het voelt als men daar staat als die brug door een storing niet meer daalt of als de slagbomen niet meer omhoog willen.
 
Weer wat later mochten boeren die in Oss vanwege stadsuitbreiding werden uitgekocht, hier hun nieuwe varkensstallen bouwen. Toch weer een probleem opgelost, vanuit Oss gezien dan. Zoals men recent de oplossing voor het vinden van een locatie voor de te plaatsen windmolens ook in dit gebied meende te moeten vinden.
 
Nu moet er weer een probleem van elders en van een ander hier worden opgelost. Eentje waarbij het voorgaande aardig samenkomt. Een stroom varkensmest uit de Peel moet in de Osse haven worden verwerkt. De burgers in de Peel hebben zich met succes verzet tegen de komst van een fabriek voor de verwerking van de gigantische bak varkensmest die de boeren daar produceren. Nu heeft de Provincie bedacht dat die fabriek wel op Elzenburg kan komen, een industrieterrein van de hoogste milieucategorie aan de rand van Oss-Noord. Het Maasland mag opnieuw een probleem van een ander oplossen. Een stroom van zo’n 60 tankauto’s mest komt straks dagelijks vanaf de Midden Peelweg via de Dorpenweg langs Deursen en door Haren naar de Osse haven. Een Peelse Overlaat, voor varkensmest dit keer, waarmee weer een probleem van elders hier moet worden opgelost. De actie tegen de komst van de windmolens kan mooi worden uitgebreid naar een actie tegen de komst van zo’n mestfabriek."

Deel deze pagina: