De parkeermythe

Gepubliceerd: Vrijdag 22 juli 2016 11:50

Wethouder Gé Wagemakers over 'gratis' parkeren.{jcomments on}

 

 

Het college van B&W heeft besloten om tijdens de koopavonden in de zomervakantie, géén parkeergelden te heffen. Het parkeren voor de automobilist is dus gratis. Voor de gemeente betekent dit naar schatting € 15.000,- aan minder parkeerinkomsten.
In de discussies over de toekomst van de stadscentra komt het invoeren van gratis parkeren regelmatig als maatregel naar voren. Een populaire maatregel, want wie wil er niet iets gratis, wat waarde heeft. Een gratis drankje, een gratis ijsje, een gratis broodje, een gratis parkeerplaats, etc.


Het probleem is dat het structureel gratis aanbieden van het parkeren, niet helpt. In eerste instantie wel, maar uit praktijkonderzoek blijkt dat het effect (meer bezoekers) na een tijdje niet meer aanwezig is.
En zoals iedereen weet, parkeren is niet gratis. Gebruik van ruimte, infrastructuur, een parkeergarage, het moet allemaal ergens van betaald worden.
Heeft het tijdelijk invoeren van gratis parkeren dan wel zin? En waarom nu?
Allereerst heeft betalen voor parkeren een regulerende functie. Daarmee kunnen zoveel mogelijk mensen gebruik maken van de parkeerplaatsen dichtbij het centrum. Het langdurig bezetten van een parkeerplaats, bijvoorbeeld door winkelpersoneel, wordt daarmee voorkomen.


Tijdens de drukke dagen rondom Sint en Kerst kennen we de hoogste parkeerdruk. Als je dan gratis parkeren invoert, moeten heel veel bezoekers moeite doen om een plek te vinden. Juist dan is een goede regulatie via betaald parkeren belangrijk.
In de zomeravonden mag je er vanuit gaan dat er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn en reguleren minder nodig is.


Natuurlijk hoopt het college dat de tijdelijke maatregel een positief effect heeft op de bezoekersaantallen in het centrum. Mensen uit de regio, toeristen in de gebieden rondom de Maas en natuurlijk eigen inwoners. Garanties zijn er niet te geven, daarvoor is de consument te grillig in het gedrag. Een probleem voor veel binnensteden in Nederland.

 


Gé Wagemakers
Wethouder

 

Deel deze pagina: