De Osse uitslag

Gepubliceerd: Vrijdag 24 maart 2017 15:13

De Osse uitslag

Columnist Gebert Lucassen doet een poging om de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen om te rekenen naar de zetelverdeling in de Osse gemeenteraad.

VDG/PVV
De campagne is voorbij. Ik kan het niet laten een Osse zetelverdeling van de gemeenteraad op de uitslag los te laten.  Natuurlijk klopt het dat dit een appels en peren vergelijking is. VDG doet (nog) niet mee aan landelijke verkiezingen en PVV nog niet aan gemeenteraadsverkiezingen. Overeenkomst tussen VDG en PVV is wel dat beide partijen populair zijn bij de Osse kiezer.
Goede opkomst
De opkomst in Oss was 80,2%. Daar zal de Osse werkgroep ‘opkomst verkiezingen’ vast tevreden mee zijn. Hoe gaan we dit percentage volgend jaar halen bij de gemeenteraadsverkiezingen 21 maart 2018?
De achterhoede
Denk: 1 zetel. In onze gemeente wonen een behoorlijk aantal inwoners met Turkse roots. Deze partij heeft een serieuze kans op een zetel volgend jaar.
50 Plus: 1 zetel.  Raadslid Joop van Orsouw haalde 158 voorkeurstemmen. hij voerde campagne in Oss met een eigen flyer. Zijn liefde voor 50 Plus lijkt niet al te groot want volgend jaar wil Joop weer lijsttrekker worden voor Beter Oss.
PvdA: 2 zetels. Raadslid Ehssane Gounou haalde 35 voorkeurstemmen. Dat is weinig maar ik heb haar ook niet in actie gezien tijdens de campagne. De rest van de Osse PvdA was wel duidelijk zichtbaar. Op station, in centrum, huis-aan-huis PvdA-ers bleven vechten tegen de stroom in. Ik hoop dat de PvdA nu eindelijk afscheid neemt van het uitdelen van  rode rozen. Als ze dat doen krijgen Ehssane en Maaike van mij een duurzame groene verrassing.
Pelotonnetje:
GroenLinks: 3 zetels. Wind in de rug door aansprekende campagne. In Oss lukte het ons zelfs 10 dagen campagne te voeren vanuit een campagnepand in hartje centrum. Huis-aan-huis in Ravenstein, Geffen en Megen leverde bijzondere gesprekken en stof tot nadenken op. Het campagne team maakt onmiddellijk een doorstart richting gemeenteraadsverkiezingen.
D66: 4 zetels. Ook D66 voerde een intensieve en zichtbare campagne. In vele kernen van de gemeente Oss liet zijn hun gezicht zien. Veel gesprekken zijn gevoerd om de zwevende kiezer te verleiden. Daar had ik soms best bij willen zijn.
CDA: 5 zetels. René Peters haalde in Oss 3251 voorkeurstemmen. Het is prachtig dat hij als boegbeeld de tweede kamer in komt. Juist daarom vind ik het onbegrijpelijk dat het CDA in Oss een nauwelijks zichtbare campagne heeft gevoerd. Met de 2 minst aansprekende wethouders in het college van Oss begint het CDA met een achterstand richting gemeenteraadsverkiezingen.
Kopgroep:
PVV: 6 zetels. Zwaar balen dat deze partij veel kiezers trekt in Oss. Toch heb ik juist met stemmers op deze partij enkele goede gesprekken gevoerd. Indien het de PVV lukt kandidaten te vinden voor de verkiezingen van volgend jaar zullen alle andere partijen in Oss extra flink aan de bak moeten.
SP: 7 zetels. Lilian Marijnissen haalde 4283 stemmen en Henk van Gerven 223. Henk blijft in de tweede kamer als fractiemedewerker. De SP voerde campagne op haar klassieke manier: huis-aan-huis,  markt, centrum en de bekende sponsjes die ook wij hebben gebruikt in ons campagnepand. Geen grootse uitslag in Oss maar ik reken erop dat Lilian de grote verwachtingen zal waarmaken.
VVD: 8 zetels. De grootste in Oss. De enige campagne activiteit was volgens mij een koffiebus in de stromende regen. VVD afdeling Oss heeft blijkbaar een strategische rustpauze ingelast om volgend jaar extra te kunnen vlammen. Hebben winnaars altijd gelijk?
Wordt vervolgd,
Gebert Lucassen

Deel deze pagina: