De keuze van Jan

Gepubliceerd: Dinsdag 05 september 2017 16:07

De keuze van Jan

Jan Marijnissen krijgt flink wat kritiek in een boek van oud-SP Kamerlid Sharon Gesthuizen. Reden voor columnist Robert-Jan Steegman om ook in de pen te klimmen.

‘De keuze van Jan’,  zo heette enkele jaren geleden de tentoonstelling in het Osse Museum Jan Cunen. Jan was niet Jan Cunen maar Jan Marijnissen. Met veel bombarie werd in het toen nog zieltogend lokaal museum de keuze van Jan Marijnissen van kunstwerken geëxposeerd. Bekende Nederlanders als Jan (alweer een Jan) Mulder kwamen opdagen om het feestje vooral landelijke bekendheid te geven.
Nou wordt Jan Marijnissen en Oss in ons land wel vaker in één adem genoemd en doet dochter Lilian, als nieuw tweede kamerlid daar nog een schepje bovenop. Het Osse imago wordt mede bepaald door de beruchte periode van de Osse bende. Met deze periode in de Osse geschiedenis weet de Osse gemeenschap gelukkig steeds meer raad, vooral dankzij de gelijknamige film. Ossenaren steken hun trots op de stad niet langer onder stoelen en banken. Ossenaar is steeds meer een positieve geuzetitel. De gemeente Oss heeft zelfs een zakmes als relatiegeschenk in haar assortiment..
 
Veel mensen zijn ook trots op de link tussen Jan Marijnissen en Oss, maar dat worden er inmiddels steeds minder door de herhaaldelijke en steeds meer bevestigde geruchten over de ware aard van “onze Jan”. De fabrieksarbeider die het schopte tot bekend en begaafd landelijk politicus. Maar ook de persoon die geen verantwoordelijkheid wilde nemen voor landsbestuur en steeds verder wordt ontmaskerd als vrouwonvriendelijk potentaat en dictator binnen zijn SP. De SP staat trouwens voor Socialistische Partij. We weten nu dat deze volledige naam stelselmatig door de SP wordt vermeden. De titel SP bekt veel beter en propaganda voeren, dat kunnen ze bij de SP.
 
Museum Jan Cunen is inmiddels tot afgrijzen van Jan en zijn SP verzelfstandigd. Het heeft met gemeenschapsgeld een metamorfose ondergaan: een nieuwe entree, horeca, museumwinkel, bezoek van Osse service- en ondernemersclubs etc. Kortom het museum is om in de woorden van de SP te spreken in de uitverkoop gedaan. De lokale VVD werd in de aanloop naar het nieuwe museum  door de lokale SP zorgvuldig neergezet als de kwade genius (sloop van het museum) en de lokale SP raadsleden, Mari-Anne (vrouw van en moeder van…) Marijnissen voorop, spraken over cultuurbarbaren. Het waren de laatste stuiptrekkingen van een uitgebluste SP-fractie in het lokale cultuurdebat. De SP streed met oude botte messen waar ze dat vroeger met vlijmscherpe exemplaren deden.
Onlangs werd de gehele gemeenteraad uitgenodigd om vast een kijkje te nemen in het nieuwe Jan Cunen. Naar verluid wisten naast twee Pvda-raadsleden, ook geen van de negen SP-raadsleden de weg naar het museum meer te vinden. De strijd was verloren, daar is niks meer te halen, dus laat maar. Een beproefde tactiek die rechtstreeks uit de koker van Jan Marijnissen komt. Althans als we Sharon Gesthuizen moeten geloven.
 
Voormalig SP kamerlid Gesthuizen deed letterlijk en figuurlijk een boekje open over de zogenaamde one issue politiek van de SP. Het hameren bijvoorbeeld op de misstanden in de zorg, maar het vermijden van lastige thema’s als vluchtelingen. We kunnen inmiddels concluderen dat Lilian, de dochter van, daar wel raad mee weet. Haar focus als raadslid op de thuiszorg kwam niet alleen voort uit haar FNV bestuursfunctie, maar past dus ook uitstekend in de politieke doctrine van papa. Zelfs een bezetting van het gemeentehuis met opgejutte thuishulpen en overijverige FNV bestuurders, was voor het toenmalig SP-raadslid geen brug te ver. En nu als kamerlid dendert ze voort op het zorgdossier. In de media doet ze het uitstekend, zie de regelmatige optredens bij Pauw en DWDD.
Maar wat te denken van haar foto in een Osse juwelierszaak op Facebook? Behangen met juwelen lijkt ze daar meer op het klassieke beeld van een VVD-hockeymeisje dan de strijdvaardige activiste die met de SP-camera in de aanslag, verhaal gaat halen bij zogenaamd graaiende zorgbestuurders. Het past niet echt bij het beeld van de gedoodverfde opvolger van Roemer. Sharon Gesthuizen werd door Jan als sociaal-liberaal (zeg maar linkse VVD-ster,) gezien en daarom aan de kant geschoven. Ze heeft zelfs een relatie met een VVD-er, foei! Lilian is bij deze gewaarschuwd…
 
Deze week komt het boek van Sharon Gesthuizen uit. ‘Schoonheid, macht, liefde in het leven en de politiek’. Zou Lilian het lezen en haar vader in een keukentafelgesprek vragen: ‘Pap, klopt dit wat ze allemaal over je zeggen?’ En wat heeft Jan te zeggen over de facebookfoto’s van dochterlief? Hoever valt de nog redelijk verse tomaat van de boom? De rimpelige tomaat in de keuken van moeder Marijnissen krijgt er vast rode oortjes van.

Deel deze pagina: